Κόσμος

Financial Times: O Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα – Σχέδιο για να «νιώσει πόνο» η Ρωσία

Τραμπ: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη; - «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα» απάντησε ο Ζελένσκι

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ενθάρρυνε κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τα πλήγματα σε βάθος ρωσικού εδάφους, ρωτώντας μάλιστα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ παρείχαν τα κατάλληλα όπλα. 

Όπως αποκάλυψαν την Τρίτη (15.07.2025) οι Financial Times, που επικαλούνται δύο ανθρώπους που γνωρίζουν σχετικά με τη συνομιλία ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ με τον Ζελένσκι στις 4 Ιουλίου και, όπως σημειώνεται, αποτελεί σημαντική στροφή από την προηγούμενη στάση του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και από την προεκλογική του δέσμευση να βάλει τέλος στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις.

«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;… Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της 4ης Ιουλίου με τον ουκρανό ηγέτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές με γνώση της συζήτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».

Ο Τραμπ φέρεται να εξέφρασε τη στήριξή του στην ιδέα, περιγράφοντας τη στρατηγική ως μέσο για να «νιώσουν [οι Ρώσοι] τον πόνο» και να αναγκαστεί το Κρεμλίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Είμαι απογοητευμένος με τον Πούτιν, αλλά δεν τελείωσα μαζί του»

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε συνέντευξή του στο BBC λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του ότι θα δώσει νέα όπλα για την Ουκρανία, μέσω της ΕΕ, και απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις σχολίασε ότι είναι απογοητευμένος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα μαζί του.

«Είμαι απογοητευμένος μαζί του (με τον Πούτιν), αλλά δεν έχω τελειώσει μαζί του», δήλωσε ο Τραμπ στο BBC.

«Θα έχουμε μια σπουδαία συζήτηση. Θα πω: “Αυτό είναι καλό, πιστεύω πως πλησιάζουμε να τα καταφέρουμε” και μετά αυτός θα ισοπεδώσει ένα κτίριο στο Κίεβο», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, νέα όπλα για την Ουκρανία και απείλησε με κυρώσεις αυτούς που αγοράζουν ρωσικές εξαγωγές, αν η Ρωσία δεν δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, σε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την απογοήτευση εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Μόσχας στη γείτονά της.

Πληροφορίες από Dailymail 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: «Δεν έχουμε το νομικό δικαίωμα να παραχωρήσουμε εδάφη – Η οπτική μας διαφέρει από του Τραμπ»
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε 20 σημεία, με τα «ανοιχτά αντιουκρανικά σημεία» να έχουν αφαιρεθεί
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα γενέθλιά του «εθνική επέτειο» και καταργεί τις αργίες που μνημονεύουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών
Την ημέρα των γενεθλίων του, 14 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας - Δεν θα ισχύει όμως πια το ίδιο για τις αργίες που είναι αφιερωμένες στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών
Ντόναλντ Τραμπ
Σκάφος αναψυχής που βούλιαξε πριν 2.000 χρόνια βρέθηκε στον βυθό της Αλεξάνδρειας
Οι επόμενες έρευνες στην καρίνα του πλοίου «θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή, τη θρησκεία, την πολυτέλεια και τη διασκέδαση στις πλωτές οδούς της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS