Κόσμος

Φωτιά στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο, οι φλόγες «κυκλώνουν» την Προύσα – Απομακρύνθηκαν 3.500 κάτοικοι

Σε κατάσταση συναγερμού η Προύσα – Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα μαίνονται για πάνω από 24 ώρες, οδηγώντας στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων

Περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το Σάββατο και την Κυριακή (26-27.07.2025) από περιοχές γύρω από την Προύσα, τη μεγάλη βιομηχανική πόλη του βορειοδυτικού τμήματος της Τουρκίας, όπου οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν για πάνω από ένα 24ωρο.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετείχαν πάνω από 850 οχήματα, έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ η θερμοκρασία στην περιοχή αναμένεται να παραμείνει στους 40°C τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε το μέγεθος των δασικών εκτάσεων και της βλάστησης που έχουν ήδη καταστραφεί, λίγο έξω από τα όρια της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

«Συνολικά 3.515 πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Ιμπραήμ Γιουμακλί, σημειώνοντας ότι 2.300 πυροσβέστες και διασώστες επιχειρούσαν υπό δύσκολες συνθήκες, με έντονους ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.

Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου από καρδιακό επεισόδιο, ενώ τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκη υδροφόρα που συμμετείχε στην κατάσβεση ενός εκ των δύο μετώπων, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, δέκα δασεργάτες και εθελοντές διασώστες είχαν βρει τραγικό θάνατο, όταν παγιδεύτηκαν από πυρκαγιά περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Ένα ακόμη πύρινο μέτωπο στην αγροτική επαρχία Καραμπούκ, στα βόρεια της χώρας – μία από τις πιο πυκνοδασωμένες περιοχές της Τουρκίας – έκαιγε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής. Περισσότεροι από 1.800 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι φλόγες εκτείνονταν σε δεκάδες χιλιόμετρα, σε μια επαρχία όπου το 72% της επιφάνειας καλύπτεται από δάση, με το δύσβατο έδαφος να δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις των πυροσβεστών.

Μπροστά στον καύσωνα και την ξηρασία που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας, οι τουρκικές αρχές απηύθυναν ξανά έκκληση για επαγρύπνηση, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα παραμείνει κρίσιμος μέχρι και τον Οκτώβριο.

Από την αρχή του καλοκαιριού, έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 πυρκαγιές σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες για τη θεαματική κλοπή «παραδέχθηκαν μερικώς» τη συμμετοχή τους – Παραμένουν άφαντα τα κοσμήματα
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν μερικώς τη συμμετοχή τους στη ληστεία – Το DNA τους εντοπίστηκε σε σπασμένη προθήκη
Ο αναβατήρας που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να εισχωρήσουν στο μουσείο του Λούβρου
Τυφώνας Melissa: Τουλάχιστον 25 νεκροί στην Αϊτή μετά την υπερχείλιση ποταμού, ανάμεσά τους 10 παιδιά – Η Τζαμάικα παραλύει και βυθίζεται στο σκοτάδι
Η πορεία του τυφώνα Melissa συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές στην Καραϊβική – Στην Αϊτή, δεκάδες σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε, ενώ η Τζαμάικα παραμένει χωρίς ρεύμα
Αϊτινοί καταφεύγουν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια του τυφώνα Melissa
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες