Κόσμος

Γαλλία: Ένας νεκρός και 15 τραυματίες από την καταιγίδα Ελεανόρ

Η καταιγίδα Ελεανόρ, η τέταρτη που πλήττει φέτος τον χειμώνα τη δυτική Ευρώπη, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρα την ώρα, είχε ως αποτέλεσμα να βγει τον θάνατο ένας νεαρός σκιέρ στη Γαλλία και να προκληθούν πολλά ατυχήματα και πολλά προβλήματα στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Ριπές ανέμων και σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τα παράλια της Ισπανίας και τη Γαλλία. Στην τελευταία, ένας νεαρός 21 ετών που έκανε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Μοριγιόν, στις Άλπεις, καταπλακώθηκε από δέντρο και σκοτώθηκε. Άλλοι 15 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα, κυρίως από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων. Οι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στη Βρετανία, ιδίως στις νότιες περιοχές, σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες. Στο Έιλσμπερι, στα βορειοδυτικά του Λονδίνου, ο άνεμος σήκωσε δύο τραμπολίνα που κατέληξαν πάνω σε μια σιδηροδρομική γραμμή. “Είναι πραγματικά απίστευτο να πετάξει κυριολεκτικά στον αέρα ένα τραμπολίνο και να βρεθεί πάνω στις γραμμές. Φανταστείτε λοιπόν δύο…” σχολίασε ο Μαρκ Κίλικ, ένας εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, που έφτασαν τα 163 χιλιόμετρα την ώρα στην Ελβετία και τα 147 χιλιόμετρα στη βόρεια Γαλλία, σε πολλές χώρες σημειώθηκαν προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού το πρωί παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην αναχώρηση του 60% των πτήσεων. “Στην περιοχή του Παρισιού και του Ρουασί τόσο ισχυροί άνεμοι είχαν να σημειωθούν από το 2010”, ανέφερε ο μετεωρολόγος Φρεντερίκ Νατάν.

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι επισκέπτες από τις ισχυρές ριπές του ανέμου.

Τουλάχιστον 252 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Σχίπολ του Άμστερνταμ. Ένας πεζός τραυματίστηκε στην κεντρική Ολλανδία από πτώση δέντρου.

Πολύωρες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων σημειώθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο του Στρασβούρου και περίπου 20 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Προβλήματα αναφέρθηκαν και στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Στη Γαλλία, η κυκλοφορία στους εθνικούς και περιφερειακούς οδικούς άξονες, καθώς και στο σιδηροδρομικό δίκτυο γινόταν με δυσκολία σε πολλές περιοχές, επειδή οι άνεμοι ξερρίζωσαν δέντρα, έκοψαν ηλεκτρικά καλώδια και έριξαν στο οδόστρωμα διάφορα αντικείμενα.

Στην Ελβετία, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους πολλοί δρόμοι, καθώς εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες. Διακόπηκε επίσης εν μέρει η κυκλοφορία των τρένων στο κανόντι Άπεντσελ, στα βορειοανατολικά.

Αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει επίσης και στην Αγγλία, όπου δέντρα ξέρριζώθηκαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ανέμους.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνα φαινόμενα στα βόρεια παράλια της χώρας, όπου τα κύματα της θάλασσας μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και τα επτά μέτρα.

Πολλές χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως στη Γαλλία (225.000). Στην Ιρλανδία αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε 123.000 νοικοκυριά, όμως άλλες 27.000 παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό.

Η καταιγίδα κατευθύνεται πλέον προς τα νοτιοανατολικά και το βράδυ αναμένεται να πλήξει την Κορσική, με ανέμους που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1