Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Γαλλία – Κίτρινα γιλέκα: Διαδηλωτής δέχεται πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο – video

κίτρινα γιλέκα παρίσι

Εικόνες αστυνομικής βίας απ’ όσα έγιναν το Σάββατο (08.12.2018) στο Παρίσι, κατά την τέταρτη μεγάλη συγκέντρωση που έκαναν τα “κίτρινα γιλέκα” στη γαλλική πρωτεύουσα, απαιτώντας την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα video που έρχονται στο φως μια μέρα μετά τη νέα συγκέντρωση στο Παρίσι προκαλούν σοκ. Τα “κίτρινα γιλέκα” κατέκλυσαν ξανά τους δρόμους της Πόλης του Φωτός και αυτή τη φορά τη φορά, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομική βία.

Χαρακτηριστικό ένα video που έχει καταγράψει τη στιγμή που διαδηλωτής δέχεται πυροβολισμό με πλαστική σφαίρα (σ.σ. η γαλλική αστυνομία επιστράτευσε τις flash balls, κάτι σαν πλαστικές σφαίρες), η οποία τον χτυπά στο πρόσωπο.

Είναι η στιγμή που διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούονται, τα δακρυγόνα πνίγουν τους πάντες και ξαφνικά ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο άνδρας με το κίτρινο γιλέκο πέφτει στο έδαφος. Άλλοι διαδηλωτές τρέχουν και τον σηκώνουν για να διαπιστώσουν πως αιμορραγεί σοβαρά και τον απομακρύνουν από το σημείο.

Δεν είναι το μοναδικό ανάλογο video. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η στιγμή που διαδηλωτής δέχεται πλαστική σφαίρα από κοντινή απόσταση.

Από τις πλαστικές σφαίρες των Γάλλων αστυνομικών τραυματίστηκε κι ένας φωτορεπόρτερ της Parisien, που δέχτηκε πυροβολισμό στον αυχένα. Σε εκείνον ο αστυνομικός ζήτησε… συγγνώμη, γιατί «στόχευε άλλον»!

Σε άλλο video, η επίλεκτη ομάδα της γαλλικής αστυνομίας (BAC) συλλαμβάνει έναν από διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί όχι μόνο τον σέρνουν στο έδαφος για να τον προσαγάγουν, αλλά όταν η κάμερα πλησιάζει για να καταγράψει τα όσα γίνονται, ψεκάζουν το φακό για να τον θολώσουν! Τα όσα ακούγονται θυμίζουν μόνο εμπόλεμη ζώνη. Αυτό δηλαδή που ήταν για πολλές ώρες το Παρίσι.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τις γαλλικές αρχές, το Σάββατο έγιναν σχεδόν 2.000 προσαγωγές σε σχέση με τις διαδηλώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας αναφέρεται ότι από τις προσαγωγές αυτές, οι 1.700 έγιναν προσωρινές κρατήσεις.

Όλα αυτά ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» μέσω των social media καλούν σε νέες διαδηλώσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις για το ερχόμενο Σάββατο (15.12.2018) και μάλιστα κάνουν λόγο για «τελική επίθεση».

Ο δε Εμανουέλ Μακρόν παραμένει άφαντος αλλά σύμφωνα με την Parisien ετοιμάζει τηλεοπτικό διάγγελμα για το βράδυ της Δευτέρας (10.12.2018) προκειμένου να υποσχεθεί φορολογική δικαιοσύνη. Δύσκολα όμως φαίνεται πως θα πείσει τους διαδηλωτές να κάνουν πίσω.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις