Κόσμος

Γαλλία: Με προεδρικό διάταγμα πέρασε η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης – Πρόταση μομφής καταθέτει η Λεπέν

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, Μαρίν Λε Πεν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε πως η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

«Η πρωθυπουργός (…) το κάνει αυτό επειδή είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ένας συνεργάτης της.

Όταν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης η Μπορν και επιχείρησε να διαβάσει μια ανακοίνωση, βουλευτές της αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64» – δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης που προβλέπει το νομοσχέδιο.

FRANCE PENSIONS PARLIAMENT

Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Αμέσως μετά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και δημοσιογράφους κατά τη συγκομιδή ελιών
Παλαιστίνιοι χωρικοί, ακτιβιστές και αρκετοί δημοσιογράφοι έγιναν στόχος Ισραηλινών εποίκων κοντά σε φυλάκιο στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω της περιόδου συγκομιδής των ελιών
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, Γκραντ Μπόουντεν, βοηθά τον φωτογράφο του Reuters, Ρανίν Σαουάφτα, μετά από επίθεση ισραηλινών εποίκων
ΗΠΑ: Σάλος με χριστιανό Δημοκρατικό στο Τέξας – Ακολουθεί πορνοστάρ και μοντέλα OnlyFans στο Instagram
Ο Τζέιμς Ταλαρίκο, ανερχόμενος Δημοκρατικός στο Τέξας που προβάλλει τη χριστιανική του πίστη, δέχεται σφοδρή κριτική μετά τις αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς που ακολουθεί στο Instagram
Ο βουλευτής του Τέξας Τζέιμς Ταλαρίκο μιλά σε μια συγκέντρωση
The Economist: Η Βενεζουέλα, το επόμενο πεδίο δοκιμής του δόγματος «Americas First» του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος δείχνει έτοιμος να μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε εργαστήριο ενός νέου δόγματος ασφαλείας, με το φάντασμα των φιάσκων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ να πλανάται από πίσω
Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Καραϊβική