Κόσμος

Γαλλία: Οι αρχές επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά που κρατούνταν σε καταυλισμούς στη Συρία

Ανήλικοι και παιδιά που κρατούνταν σε καταυλισμούς τζιχαντιστών στη Συρία μετά την πτώση του ισλαμικού κράτους, επαναπατρίστηκαν στην Γαλλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίστηκαν 35 ανήλικοι και 16 μητέρες. 

«Η Γαλλία προχώρησε σήμερα στην επιστροφή στο έδαφός της 35 ανήλικων Γάλλων που βρίσκονταν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Η επιχείρηση προέβλεπε επίσης την επιστροφή 16 μητέρων από τους ίδιους καταυλισμούς», ανέφερε η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου, η οποία διευκρίνισε ότι οι μητέρες παραδόθηκαν στις αρχές και τα παιδιά στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Από το 2016 έχουν επαναπατριστεί στη Γαλλία 126 παιδιά οι γονείς των οποίων είχαν ενταχθεί στο ΙΚ. Όμως στους καταυλισμούς που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία εξακολουθούν κρατούνται σχεδόν 200 ανήλικοι και 80 μητέρες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, το Βέλγιο αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να επαναπατρίσει σχεδόν το σύνολο των παιδιών που κρατούνταν εκεί και πλέον στους καταυλισμούς δεν μένουν παρά πέντε.

Αντίθετα το Παρίσι εξακολουθεί να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προκαλώντας την αντίδραση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία τον Φεβρουάριο κατήγγειλε ότι η Γαλλία «παραβίασε τα δικαιώματα των Γάλλων παιδιών που κρατούνται στη Συρία παραλείποντας να τα επαναπατρίσει».

Η Επιτροπή του ΟΗΕ έκανε λόγο για «φρικτές» συνθήκες στους καταυλισμούς, οι οποίες «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών εδώ και χρόνια».

Τα παιδιά αυτά ζουν στοιβαγμένα σε σκηνές, είναι εκτεθειμένα σε ακραίες θερμοκρασίες και δεν πηγαίνουν σχολείο. «Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, κυρίως νερό και τροφή και υπηρεσίες υγείας, και είναι αντιμέτωπα με άμεσο κίνδυνο θανάτου», προειδοποίησαν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από την Le Monde

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
5
«Η Ευρώπη χρειάζεται τακτικά πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Iskander που έχουν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, ο Ρενέ Όμπερμαν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή ικανότητα πυρηνικής αποτροπής
Ο διευθυντής της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Ουκρανία: Ο Αμερικανός μεσολαβητής Γουίτκοφ δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ διέψευσαν την παρουσία του Στιβ Γουίτκοφ την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να επανεκκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και μήνες
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν