Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Γάζα – ΠΟΥ: Δύο από τα πρόωρα βρέφη του νοσοκομείου Αλ Σίφα πέθαναν πριν μεταφερθούν στην Αίγυπτο

Γάζα – ΠΟΥ: Δύο από τα πρόωρα βρέφη του νοσοκομείου Αλ Σίφα πέθαναν πριν μεταφερθούν στην Αίγυπτο
Reuters

Δύο από τα 33 πρόωρα βρέφη που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο. Την τραγική αυτή είδηση έκανε γνωστή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι 33 πρόωρα βρέφη που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα θα απομακρύνονταν την Κυριακή (19.11.2023) με προορισμό την Αίγυπτο.

«Δυστυχώς, δύο από αυτά τα πρόωρα πέθαναν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπο της Unicef.

Επίσης, άλλα 28 έφθασαν χθες, Δευτέρα (20.11.2023), στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Τα μωρά έφθασαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα την Κυριακή (19.11.2023) και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Εμιράτων πριν βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε φωτογραφίες του Reuters:

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος της Unicef ανέφερε ότι 20 από τα 28 μωρά που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο ταξίδευαν χωρίς τη μητέρα τους.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από το Αλ Σίφα.

Το Ισραήλ που πολεμά την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα έφοδο στο Αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της.

Υγειονομική «τραγωδία»

Στο μεταξύ, μία πραγματική υγειονομική «τραγωδία» εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε η Unicef την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις