Κόσμος

Γερμανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων το 2019

Η συνολική αξία των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού που ενέκρινε η κυβέρνηση στη Γερμανία το 2019 έφθασε το ποσό ρεκόρ των σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση στη Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 7,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές των Πρασίνων και του Ντι Λίνκε.

Το φετινό ποσό έρχεται από τρία διαδοχικά χρόνια συρρίκνωσης στις εξαγωγές, και το 2015 όταν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού ανήλθαν στο ποσό των 7,86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκριτικά με το 2018, οι εγκεκριμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 65%.

Στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας σχεδόν 1,77 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήχθηκε στην Ουγγαρία (χώρα μέλος του ΝΑΤΟ), και ακολουθούν η Αίγυπτος με εξαγωγές όπλων αξίας 802 εκατομμυρίων ευρώ και οι ΗΠΑ με 483 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εγκρίσεις αυξήθηκαν ραγδαία από την έναρξη του 2019. Έως τα μέσα του έτους, οι άδειες εξαγωγών είχαν ήδη ξεπεράσει εκείνες ολόκληρου του περασμένου έτους, που ανέρχονταν σε 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανέφερε πως η αύξηση αυτή σημειώθηκε εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας του σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2017, που δημιούργησε ένα συνωστισμό εκκρεμών αποφάσεων.

Το ποσοστό των αμφιλεγόμενων εξαγωγών σε λεγόμενες τρίτες χώρες που δεν είναι ούτε μέλη της ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ – όπως η Αυστραλία – μειώθηκαν φέτος από 52,9% σε 44,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, το απόλυτο ποσό αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Αυτά τα δραματικά στοιχεία δείχνουν ότι ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των εξαγωγών απλά δεν λειτουργεί», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αρμόδια του Ντι Λίνκε για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ