Κόσμος

Γερμανία: «Θέλει ενότητα και ψυχραιμία για να δώσουμε μια καλά σχεδιασμένη απάντηση στις προκλήσεις της Ρωσίας»

«Ο Πούτιν προσπαθεί σκόπιμα να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των ευρωπαϊκών εθνών» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας

Την δικιά της απάντηση έδωσε η Γερμανία για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ευρωπαϊκών χωρών και τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από ευρωπαϊκά αεροδρόμια κατηγόρησε την Ρωσία ότι δοκιμάζει την ετοιμότητα και την συνοχή του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας έστειλαν σήμερα (29.09.2025) «μήνυμα» προς την Ρωσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται ενότητα και ψυχραιμία για να δοθεί μια αποφασιστική και καλά μελετημένη απάντηση στις ρωσικές προκλήσεις

«Είμαστε ενωμένοι, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπουμε καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να αποκρούσουμε από κοινού οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισκέπτεται την Βαρσοβία, όπου συναντάται με τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Γαλλία και την Ουκρανία, αναφερόμενος στις πρόσφατες παραβιάσεις του πολωνικού και του εσθονικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και drones.

«Η Ρωσία θέλει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας, να προκαλέσει αναταραχή. Αυτό είναι επικίνδυνο και πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια και ενιαίο τρόπο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «τα πρόσφατα περιστατικά με drones και υβριδικές επιθέσεις δεν είναι σύμπτωση, ή λάθη, αλλά σκόπιμες επιθέσεις στην γκρίζα ζώνη, κομμάτι ενός μοτίβου που στοχεύει στον εναέριο χώρο μας, συνολικά στις κρίσιμες υποδομές μας και στην ετοιμότητά μας να δράσουμε».

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση, ικανό για δράση και προστατεύει κάθε σπιθαμή του εδάφους της Συμμαχίας μας», διαβεβαίωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ και περιέγραψε την διαρκή επαγρύπνηση ως «το τίμημα της ελευθερίας μας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής στους διαφορετικούς τύπους απειλής.

Ειδικά στην περίπτωση των drones, είπε, οι δυνατότητές μας πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, να υπάρχει ταχύτερη αντίδραση και στενότερη σύνδεση των συστημάτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι τα πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι «η Ρωσία εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ» και ότι η Μόσχα «δοκιμάζει τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ με αυξανόμενη ταχύτητα και ένταση».

Έπειτα, πρόσθεσε πως «ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί σκόπιμα να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των ευρωπαϊκών εθνών».

Αλλά «δεν θα τα καταφέρει, δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθούμε στην παγίδα της συνεχούς κλιμάκωσής του, θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και θα παραμείνουμε σταθεροί και αποφασισμένοι», ξεκαθάρισε ο κ. Πιστόριους, επίσης από την Πολωνία, όπου συμμετέχει σε φόρουμ για την ασφάλεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στην Ελβετία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Ασφυξία στα νοσοκομεία με 100 τραυματίες
Οι ελβετικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης - Παραμένουν ακόμα άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη - Σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Φονική έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
9
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στο Κραν Μοντανά» λέει το ΥΠΕΞ - Γραμμή βοήθειας
«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές πρεσβευτικές αρχές στη Βέρνη, αλλά ακόμη δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος
Έκρηξη στο Κραν Μοντανά
2026: Τα γεγονότα που περιμένουμε την νέα χρονιά – Από την επιστροφή των αστροναυτών γύρω από την Σελήνη μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Από το διάστημα και τα γήπεδα του Μουντιάλ έως τις κάλπες, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την κλιματική κρίση, το νέο έτος αναμένεται να φέρει εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο
Χάρτινα γιαλιά