Κόσμος

Η Αγγλικανική Εκκλησία χειροτόνησε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο

Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε σήμερα τη πρώτη γυναίκα επίσκοπο στον καθεδρικό ναό του Γιορκ, στη διάρκεια ιστορικής τελετής που πραγματοποιείται είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες χειροτονίες γυναικών ιερέων.

Η αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν –το πλήρες όνομά της είναι Ελίζαμπετ Τζέιν Χόλντεν Λέιν — είχε οριστεί τον Δεκέμβριο για τον επισκοπικό θώκο που δίνεται πρώτη φορά σε γυναίκα ιερέα, από τότε που ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος ίδρυσε την Αγγλικανική Εκκλησία το 1534.

Οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, σαξοφωνίστρια και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και του καθήκοντος, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο Στόκπορτ, την αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ευρύτερου Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από το 2007, η 48χρονη Λίμπι Λέιν που είναι παντρεμένη με κληρικό και με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ιερουργούσε ως εφημέριος στην επισκοπή του Τσέστερ, στην ίδια περιοχή.

Η χειροτονία της, που τελέστηκε στο μεγαλύτερο κτίριο γοτθικού ρυθμού της Βόρειας Ευρώπης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής ύστερα από αιώνες ανδροκρατούμενης ιεραρχίας στον κλήρο.

Όσοι μάχονταν για μια μεγαλύτερη θέση των γυναικών στην Αγγλικανική Εκκλησία ανέμεναν εδώ και καιρό τη χειροτονία αυτή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα.

Ωστόσο αυτή η πρώτη χειροτονία γυναίκας επισκόπου βρίσκει αντίθετη μια συντηρητική πλευρά του κλήρου που συνεχίζει να εκδηλώνει την επιφυλακτικότητά του στην άνοδο των γυναικών σε αυτό το επίπεδο θέσεων ευθύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν – Επιχείρηση «εκρωσοποίησης» στις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως εκτός από τον Γουίτκοφ, «αριθμός άλλων αντιπροσώπων της (αμερικανικής) κυβέρνησης που ασχολούνται με τις ουκρανικές υποθέσεις» θα έρθει επίσης στη Μόσχα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Σοκάρει η ομολογία 28χρονου στις ΗΠΑ: «Σκότωσα την σύζυγό μου, βίασα τη σορό της και την ξαναέθαψα – Είμαι τέρας»
Ο Ζαρμπάμπ Αλί προσπάθησε στη δίκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην 25χρονη λέγοντας «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω. Ήθελα να πεθάνει. Ήμουν θυμωμένος που δεν με άφηνε να προχωρήσω»
Ο 28χρονος Ζαρμπάμπ Αλί
Ανάλυση CNN: Τα τρία αγκάθια της συμφωνίας για την Ουκρανία που μπορούν να την τορπιλίσουν ή να οδηγήσουν στην ειρήνη
Τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι μικρά που μένουν να διευθετηθούν, αλλά πρόκειται για τρεις κρίσιμους τομείς άπτονται της ουσίας του πολέμου
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ έτοιμος να λήξει ακόμα έναν πόλεμο: Οι συμβουλές χειραγώγησης από τον Γουίτκοφ, η αντιπροσωπεία στη Μόσχα και ο ρόλος του Τζάρεντ Κούσνερ
Ο Τραμπ ξέχασε την αυριανή προθεσμία που είχε δώσει στην Ουκρανία για να αποδεχτεί αμερικανικό σχέδιο 28 σημείων, λέγοντας πως «η προθεσμία για μένα είναι όταν τελειώσει» ο πόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ