Κόσμος

Η Φινλανδία σηκώνει φράχτες για να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία

Με φράχτες θα κλείσει τα συνοριακά περάσματά της με τη Ρωσία η Φινλανδία από απόψε (17.11.2023) τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή. 

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έλαβε την απόφαση να κλείσει τα 4 από τα συνολικά 9 συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, απαντώντας έτσι στη μαζική είσοδο αιτούντων άσυλο από τα ανατολικά σύνορα, καθώς μόνο σήμερα το μεσημέρι μπήκαν περίπου 100, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε φράκτες για να εμποδίσουμε την είσοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανίτι στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αλλαγή στην συνοριακή πολιτική της Ρωσίας.

Από αύριο, οι αιτούντες άσυλο που θα φθάνουν από την Ρωσία θα έχουν μόνο την δυνατότητα να επιδίδουν τις αιτήσεις τους στα δύο βόρεια συνοριακά περάσματα, του Σάλα και του Βάρτιους.

Περί τους 300 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, την Σομαλία και την Συρία, έφθασαν συνολικά αυτήν την εβδομάδα και η φινλανδική ηγεσία κατηγόρησε την Ρωσία ότι προωθεί ανθρώπους προς τα σύνορα, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

finland russia border r

Η Φινλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε την οργή της Μόσχας με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας το καθεστώς της ουδετερότητας που ίσχυε από δεκαετίες, έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία μοιράζεται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων με την Ρωσία, γραμμή που είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

finland russia border r

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση των εισόδων αιτούντων άσυλο φαίνεται ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης εκ μέρους της Ρωσίας για την αμυντική συνεργασία του Ελσίνκι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίμηση που επίσης απέρριψε το Κρεμλίνο.

Ο Φινλανδός Συνήγορος του Πολίτη δήλωσε χθες ότι για το Ελσίνκι παραμένει η υποχρέωση που απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο να επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν προστασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φονικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: 33 νεκροί, μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από νοσοκομείο
Πλημμύρες έπληξαν εννέα επαρχίες της Ταϊλάνδης και οκτώ κρατίδια στη γειτονική Μαλαισία για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να απομακρύνουν από τα σπίτια τους σχεδόν 45.000 ανθρώπους
Μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη
Φλέγεται ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ – Παγιδευμένοι πολλοί άνθρωποι, ένας με σοβαρά εγκαύματα - Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο
Η φωτιά έχει ξεσπάσει στο συγκρότημα Wang Fuk Court που αποτελείται από οκτώ κτίρια και διαθέτει σχεδόν 2.000 διαμερίσματα - Αρκετά γειτονικά κτίρια έχουν εξωτερική σκαλωσιά από μπαμπού
Χονγκ Κονγκ
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν – Επιχείρηση «εκρωσοποίησης» στις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως εκτός από τον Γουίτκοφ, «αριθμός άλλων αντιπροσώπων της (αμερικανικής) κυβέρνησης που ασχολούνται με τις ουκρανικές υποθέσεις» θα έρθει επίσης στη Μόσχα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Σοκάρει η ομολογία 28χρονου στις ΗΠΑ: «Σκότωσα την σύζυγό μου, βίασα τη σορό της και την ξαναέθαψα – Είμαι τέρας»
Ο Ζαρμπάμπ Αλί προσπάθησε στη δίκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην 25χρονη λέγοντας «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω. Ήθελα να πεθάνει. Ήμουν θυμωμένος που δεν με άφηνε να προχωρήσω»
Ο 28χρονος Ζαρμπάμπ Αλί
Ανάλυση CNN: Τα τρία αγκάθια της συμφωνίας για την Ουκρανία που μπορούν να την τορπιλίσουν ή να οδηγήσουν στην ειρήνη
Τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι μικρά που μένουν να διευθετηθούν, αλλά πρόκειται για τρεις κρίσιμους τομείς άπτονται της ουσίας του πολέμου
Βολοντίμιρ Ζελένσκι