Κόσμος

Η Γαλλία επιμένει και ψάχνει συμμάχους για κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γαλλία επιμένει και ζητά να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή  Ένωση τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους και διπλωμάτες η Γαλλία θα πρέπει να βρει υποστήριξη και από άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις.

«Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ και την κατηγορεί πως τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο.

Το Reuters σημειώνει πως η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διολισθήσει προς τον αυταρχισμό υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, όμως παραμένει ένας εταίρος με στρατηγική θέση που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος. «Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».

Μια νέα διένεξη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις ήδη επιδεινωμένες σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιβίβαση Γερμανών πεζοναυτών στο τουρκικό πλοίο ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητο.

«Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Shia LaBeouf αφέθηκε ελεύθερος χορεύοντας: Βίντεο με τον ξυλοδαρμό του στη Νέα Ορλεάνη – «Θα σε σπάσουμε μικρέ, ηρέμησε»
Ο Shia LaBeouf ειρωνεύτηκε τη σύλληψή του για βιαιοπραγία χορεύοντας στην κάμερα και βάζοντας με τα έγγραφα της φυλακής στο στόμα - Πλάνα του TMZ τον δείχνουν στο έδαφος να δέχεται χτυπήματα
Shia LaBeouf
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο
Επικεφαλής ναού στην Ταϊβάν ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό πάνω στον πρόεδρο Λάι – Δείτε βίντεο
Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας του Λιν Πέι-χουο είχαν πρόσφατα προσβληθεί από νοροϊό και ότι ο επικεφαλής του ναού μπορεί επίσης να έχει επίσης προσβληθεί
Ταϊβάν