Κόσμος

Η Κύπρος λέει όχι στο κούρεμα των καταθέσεων – Θα συνεδριάσει η Βουλή για να επικυρώσει την άρνησή της!

- Στις 17.00 η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και στις 18.00 συνεδριάζει η Ολομέλεια
- Η καταψήφιση αναμένεται να είναι ομόφωνη! - Θα καταψηφίσει ή θα απέχει και το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη!
- Οι δραματικές δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη
- Δήλωσε απογοητευμένος από την Τρόικα και το Eurogroup
- Νεα τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου
- Στη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο νεου δανείου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.COM.CY

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι πάμε για αναβολή της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής αφού δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το κούρεμα, τελικά τα πλάνα άλλαξαν.
Η Βουλή θα συνεδριάσει για να πει όχι, ενώ άρον, άρον σπεύδει στη Ρωσία ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σημειώνεται ότι αν τελικά συμβεί αυτό, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη θα εισπράττει ένα ηχηρό όχι από μα χώρα μέλος της ευρωζώνης η οποία είναι με την πλάτη στον τοίχο. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τα αντανακλαστικά της Ευρώπης και αν θα δράσει προληπτικά….

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ετοιμάζεται να δείξει κόκκινη κάρτα στο Eurogroup, συνυπολογίζοντας όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, που τυχόν θα έχει στην οικονομία του τόπου το κούρεμα των καταθέσεων αφού εκτιμάται ότι είναι ανυπολόγιστη η ζημιά που έχει γίνει μόνο από τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy σε δεύτερες σκέψεις προέβη και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ η οποία προσανατολίζεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ώστε να σταλεί ηχηρό το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις τους, οι οποίες οδηγούν τον τόπο σε καταστροφή.

Η σύσκεψη των αρχηγών, ή, εκπροσώπων των κομμάτων στις 5 η ώρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ στις 6 η ώρα θα γίνει η συνεδρία της ολομέλειας.

Την ίδια ώρα όλα τα κόμματα και φορείς έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά των προτάσεων του Eurogroup.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας και του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων CIPA.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τη ρωσική κυβέρνηση, θα είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ύψους €2,5 δις που σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας δια μέσου της VTB, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Russia Commercial Bank.

Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το κούρεμα

Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην σουηδική τηλεόραση ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.
Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.
Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευση του από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

Το plan B του Αναστασιάδη

Με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το τέλος θα υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα κατά το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Έναντι του τέλους, θα διατεθούν στους καταθέτες που θα υποστούν το κούρεμα μετοχές που θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο όμως, ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν για δύο χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι είπε η Μέρκελ στον Αναστασιάδη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Αγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την Τρόικα, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. (διαβάστε εδώ περισσότερα)

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ WWW.NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων – Έχω εναλλακτικό σχέδιο!
 

Θρίλερ στην Κύπρο – Φήμες για νεα αναβολή της συνεδρίασης – Όλο το νεο σενάριο που κάνει λόγο για μηδενικό κούρεμα στις καταθέσεις εως 20.000! – Κόσμος

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Η Κίνα έριξε σωσίβιο 30 δισ. αλλά η Κύπρος δεν το… έπιασε ποτέ!

Το νέο νομοσχέδιο της Κύπρου – “Σπάνε” τις τράπεζες σε καλές και κακές – Κινδυνεύουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

“Τέσσερις μέρες ψάχνουμε τον Πούτιν”, λένε Κύπριοι υπουργοί – Τηλεφώνημα από στιγμή σε στιγμή

Fitch: Ετοιμάζει υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών

Γερμανικά προεκλογικά παιχνίδια έσπασαν το ταμπού των καταθέσεων

Επιμένει ο Σόϊμπλε: Ιδέα του Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ!

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 3