Κόσμος

Η Λετονία επισήμως στην οικογένεια του ευρώ

Το 2014 ήρθε κι έφερε ακόμη ένα, το 18ο, μέλος στην Ευρωζώνη, αφού πια η Λετονία έχει ως νόμισμά της στο ευρώ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι πρώτοι που πήραν στα χέρια τους το νέο νόμισμα (“σήκωσαν” από ΑΤΜ συμβολικά από 10 ευρώ) ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Βαλντις Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών, Αντρις Βιλκς. Παρόντες στην εκδήλωση που έγινε στη Ρίγα και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας (της πρώτης από τις βαλτικές χώρες που μπήκε το ευρώ), Αντρους Ανσιπ.

333 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ως νόμισμά τους το ευρώ

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Λετονία ως το 18ο μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη Λετονία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία παραμένει σταθερή, ελκυστική και ανοιχτή σε νέα μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008, η Λετονία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση μέσω αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που υιοθέτησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η γειτονική Εσθονία εντάχθηκε το 2011 και η Λιθουανία αναμένεται να υπογράψει το 2015.

Προκειμένου να είναι πιο ήπια η μετάβαση στο νέο νόμισμα, 22 υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας θα είναι ανοιχτά το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου και σχεδόν όλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα διανέμουν ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά όχι στην Κύπρο βλέπει ο Ρομπάι

“Ενθαρρυντικές ενδείξεις” για την ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι – Λιγότερο αισιόδοξος ο Βάιντμαν

Βάιντμαν: Κούρεμα; Ξεχάστε το!

Η πρόταση του Ντράγκι για τις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης

Η Ιρλανδία εκτός Μνημονίου – «Δε θα αλλάξει η ζωή μας σε μια νύχτα»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου: Κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ο πόλεμος με το Ιράν, η συμφωνία για την ειρήνη στον Λίβανο, η κατάσταση στη Γάζα, αλλά και οι προσπάθειες επέκτασης των Συμφωνιών του Αβραάμ
FILE - President Donald Trump listens as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at President Donald Trump's Mar-a-Lago club, Dec. 29, 2025, in Palm Beach, Fla.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται ότι θα πιέσει τον Τραμπ ζητώντας του να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για την απόκτηση drones και πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι