Κόσμος

Η ΠΓΔΜ αποφασίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή όχι, λέει το Bloomberg

Η ΠΓΔΜ είναι σε σταυροδρόμι για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, σχετικά με την αποφασιστική ψηφοφορία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ. ΠΓΔΜ) ετοιμάζεται μέσα στον μήνα να υπερβεί το σημαντικότερο εμπόδιο, είτε ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είτε να κλείσει την πόρτα με πάταγο.

Παράλληλα το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος βρίσκεται στο κέντρο ενός ανταγωνισμού για επιρροή σε μια από τις ασταθέστερες περιοχές της Ευρώπης.

Η Ρωσία, που θεωρεί ότι η “Μακεδονία” και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες ανήκουν στη δική της σφαίρα επιρροής, αντιτίθεται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Στους εθνικιστές της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας η Μόσχα έχει βρει συμμάχους που αρνούνται την αλλαγή της ονομασίας.

ΠΓΔΜ: Πρέσπες ώρα μηδέν

Την Τετάρτη (09.1.2019) αρχίζει στο σκοπιανό κοινοβούλιο η συζήτηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη μετονομασία της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να άρει τις αντιρρήσεις της στην ενταξιακή προσπάθεια της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία του Οκτωβρίου, όταν απέσπασε πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία.

“Πιθανότατα ο Zάεφ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και κατόπιν, αν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα, τότε θα υπάρχει κίνητρο για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θέλει η ΕΕ. Αν δεν το πετύχει, η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει”, δήλωσε ο Ντίμιταρ Μπέτσεφ, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζάεφ δήλωσε ότι διαθέτει τις 76 από τις 80 ψήφους που χρειάζεται. Βρίσκεται σε συνομιλίες με κόμματα της αλβανικής μειονότητας, με κύριο θέμα την αναγνώριση του πολυεθνικού χαρακτήρα του κράτους.

Αν η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε θα έχουν τορπιλιστεί όλες οι ελπίδες να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, με ενδεχόμενο να εκδηλωθούν νέες εντάσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ. Αντίπαλος της συμφωνίας είναι και ο Σκοπανός πρόεδρος Ιβανόφ, που αρνήθηκε να την υπογράψει, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την εθνική ταυτότητα της χώρας.

Εφόσον η ψηφοφορία είναι επιτυχής, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία και να εγκρίνει την διαδικασία για ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ που είναι αντίθετοι, διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θέλει ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, επειδή ένα απρόσμενο αποτέλεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας, εκτιμά το Bloomberg.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια στην Ευρώπη: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking, αλλά αποσύρει κάθε αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό
Αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας επιβεβαίωσε ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της κάθε ρητή αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου 1
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα, θυμάται τη στήριξη της Ούσα Βανς μετά την δολοφονία του: «Ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν να ακούσω»
Η Έρικα Κερκ εξομολογήθηκε στη σύζυγο του Τζέι Ντι Βανς ότι δεν ήξερε πώς θα καταφέρει να αντέξει την απώλεια του άνδρα της και πατέρα των δύο παιδιών τους
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ με την Ούσα Βανς
1
Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων, τα «παγωμένα» F35 και οι αγωνίες της Αθήνας
Όλα τα σενάρια και τα πιθανά deal που θα συζητηθουν στις 25 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του
Ντόναλντ Τραμπ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 30
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα