Κόσμος

Η Πορτογαλία δέχεται να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες

Η Πορτογαλία πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες "όπου η μεταναστευτική πίεση είναι πιο ισχυρή" να φιλοξενήσει έως και 5.800 πρόσφυγες, επιπλέον των περίπου 4.500 που έχει ήδη αποδεχθεί η Λισαβόνα, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Στείλαμε αυτή την πρόταση αυτή την εβδομάδα, με επιστολή, στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σουηδία, και κάναμε την ίδια προσφορά στη Γερμανία” στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

“Η Πορτογαλία διαθέτει σημαντικό θαλάσσιο μέτωπο, αλλά δεν υφίσταται την ίδια μεταναστευτική πίεση με αυτές τις χώρες. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες”, πρόσθεσε.

Η πρόταση αυτή απευθύνεται ωστόσο συγκεκριμένα σε 2.000 φοιτητές πανεπιστημίου και 800 σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και σε 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες εξειδικευμένους στους τομείς της γεωργίας και των δασών.

“Είναι οι τομείς στους οποίους έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια”, υπογράμμισε η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως “αυτό μπορεί επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι θετικό για περιοχές που έχουν πληγεί από την εγκατάλειψη της υπαίθρου”.

Η Πορτογαλία, η οποία εξήλθε από ένα πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας τον Μάιο του 2014, είναι αντιμέτωπη με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, 12,2%, αλλά επίσης και με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, η Πορτογαλία είχε ήδη δεχθεί να φιλοξενήσει περίπου 4.500 πρόσφυγες για δύο χρόνια. Η απελθούσα τον περασμένο Νοέμβριο δεξιά κυβέρνηση είχε ωστόσο δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως η Πορτογαλία είναι “διατεθειμένη να κάνει θυσίες”, αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μακρόν: Φέρεται να απέρριψε ασκούμενη στο Ελιζέ επειδή επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει τη γοητεία της
Νέες αποκαλύψεις από το βιβλίο του πολιτικού συντάκτη στο Paris Match, Φλοριάν Ταρντίφ, αναφέρει ένα ακόμα άγνωστο παρασκήνιο ανάμεσα στη σχέση Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν
French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron pose for a group photo during a medal ceremony for French athletes who participated in the Milan-Cortina 2026 Winter Olympic Games, at the Elysee Palace in Paris, France, April 29, 2026. REUTERS/Stephanie Lecocq/Pool
NYT: Το Πεντάγωνο σταμάτησε τον Τραμπ για το χτύπημα στο Ιράν – Η Τεχεράνη εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία και ξέθαψε πυραύλους
Η αναστολή της επίθεσης δεν προέκυψε μόνο από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει δημοσίευμα των NYT - Πώς το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία για να απομακρύνει από την έρημο βαρύ οπλισμό
Τεχεράνη