Κόσμος

Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης

Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Η Πορτογαλία θα προστεθεί στη λίστα των δυτικών χωρών που έχουν ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (19.09.2025) ότι η επίσημη αναγνώριση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της 80ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ήδη από τα τέλη Ιουλίου, η Πορτογαλία είχε αφήσει να εννοηθεί την πρόθεσή της να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, κάνοντας λόγο για διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και για την «εξαιρετικά ανησυχητική» ανθρωπιστική κατάσταση στο πεδίο, η οποία επιδεινωνόταν από τις επανειλημμένες απειλές προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σύνοδος για το μέλλον της λύσης των δύο κρατών, υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας. Στη διάρκειά της, εννέα χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε αναγνώριση, ανάμεσά τους το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία αλλά και η ίδια η Γαλλία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο ωστόσο απέκλειε τη Χαμάς. Η Ισπανία είχε αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον περασμένο Μάιο, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, του οποίου την ίδρυση είχε ανακηρύξει η παλαιστινιακή ηγεσία εξόριστη το 1988.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» από το Ισραήλ για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά – «Είναι μια ανταμοιβή για τη τζιχαντιστική Χαμάς»
«Το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί κανένα αποσπασματικό και φανταστικό κείμενο που επιχειρεί να το αναγκάσει να αποδεχτεί αδικαιολόγητα σύνορα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ 2
Μαχμούντ Αμπάς: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βρετανία είναι ένα «ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, ενώ ένας σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός αντιδρά καλώντας σε άμεση προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος - «Η Χαμάς δεν έχει κανένα μέλλον, ούτε σε κυβέρνηση ούτε στην ασφάλεια» λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
28
Βατικανό: Ο πάπας Λέων εκφράζει την αλληλεγγύη του με τη «μαρτυρική γη» της Γάζας
Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας υπενθύμισε ότι κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη βία, την αναγκαστική εξορία ή την εκδίκηση, καλώντας σε ειρήνη για τον παλαιστινιακό λαό
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' 3