Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ρωσία προσφέρει αναστολή στράτευσης για να «φρενάρει» το τεχνολογικό brain drain

χάκερ

Την αναστολή της υποχρέωσης στράτευσης προσφέρει η Ρωσία στους νέους εργαζόμενους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, καθώς μετά την επίθεση της χώρας τους στην Ουκρανία, εγκαταλείπουν πλέον μαζικά τη χώρα.

Οι επιχειρήσεις του τομέα της υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Μαΐου 2022 για την κατάρτιση της λίστας των νέων συνεργατών τους κάτω των 27 ετών για τους οποίους ζητούν αναστολή υποχρέωσης στράτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Το μέτρο αφορά επίσης φοιτητές δεκάδων ειδικοτήτων στα ρωσικά πανεπιστήμια, όπως τα μαθηματικά, η ρομποτική, η αεροναυπηγική, οι νανοτεχνολογίες…

«Είναι σημαντικό να μην μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην χώρα μας παρά τις κυρώσεις», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις και ο φόβος της στράτευσης έχουν προκαλέσει από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την έξοδο δεκάδων χιλιάδων Ρώσων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης,

Οι δυτικές κυρώσεις αφορούν πλειάδα τομέων της πληροφορικής, της αεροναυπηγικής και των χρηματοπιστωτικών.

Ταυτόχρονα, Η Μόσχα έχει απαγορεύσει την λειτουργία πληθώρας ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, ρωσικών και ξένων, απειλώντας με βαριές συνέπειες πολίτες και μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν πληροφορίες που θεωρούνται «ψευδείς» από το Κρεμλίνο.

Στην Ρωσία έχουν κυκλοφορήσει επανειλημμένως φήμες για την πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης εξόδου σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού για να αναχαιτισθεί η τάση εγκατάλειψης της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Ανάπτυξης έχει εκφράσει από την πλευρά του την αντίθεσή του σε κάθε μέτρο που θα απαγορεύει στους ειδικούς της Πληροφορικής να εγκαταλείψουν την χώρα, με το επιχείρημα ότι «τέτοια μέτρα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της εξόδου των ειδικών και να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ρωσική βιομηχανία στο σύνολό της».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις