Κόσμος

Iατροδικαστής ταυτοποιεί χιλιάδες ανώνυμες σορούς από μετανάστες που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου!

Ιταλίδα ιατροδικαστής αναλαμβάνει γιγάντιο ανθρωπιστικό έργο να ταυτοποιήσει δεκάδες χιλιάδες σορούς από μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Η καταξιωμένη επιστήμονας Κριστίνα Κατάνεο λέει ότι η ταυτοποίηση που θα κάνει για τους νεκρούς μετανάστες, εκδίδοντας  τα πιστοποιητικά θανάτου τους,  είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σημαντική για τις οικογένειες των θυμάτων.

Τουλάχιστον 30.000 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο κατά τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τις σορούς των ανθρώπων αυτών, περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Για χρόνια, η Ιταλίδα ιατροδικαστής προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Όμως, η ταυτοποίηση των σορών των μεταναστών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ιδίως επειδή δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους μετανάστες.

Η ίδια δηλώνει ότι χρειάζεται να καταχωρηθούν τα μεταθανάτια δεδομένα (στοιχεία κατά την εξέταση της σορού) από τις νεκροψίες των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε μια ενιαία βάση δεδομένων που να ταιριάζουν με τα προθανάτια στοιχεία (φυσική περιγραφή του ατόμου) που πρέπει να συλλέγονται από συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους.

Στην όλη της προσπάθεια, η Κατάνεο στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα: Δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρατικά κονδύλια, ενώ ήρθε αντιμέτωπη με κριτικές ότι κανείς δεν ψάχνει για “ανώνυμους” σορούς μεταναστών.

Ένοιωσε το “άγχος των συγγενών που ψάχνουν για τους νεκρούς τους και πώς έχουν το δικαίωμα να τους βρουν και να τους δοθούν τα πιστοποιητικά θανάτου”.

Την πρωτοβουλία την ξεκίνησε το 2012 για να προσφέρει στους συγγενείς την ίδια αξιοπρέπεια που δίνεται στα θύματα άλλων καταστροφών, όπως συντριβής αεροπλάνων. Για την Ιταλίδα ιατροδικαστή “η διάκριση έναντι των νεκρών μεταναστών” συνιστά είναι λάθος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις από την Βιρτζίνια Τζιούφρε που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Έπσταϊν - Τα χειρόγραφα που άφησε πριν αυτοκτονήσει
Η Τζιούφρε, η οποία αυτοκτόνησε στη Δυτική Αυστραλία στις 25 Απριλίου 2025 σε ηλικία 41 ετών, ήταν μια από τις κατήγορους των καταδικασμένων Έπσταϊν και της πρώην φίλης του, Γκισλέιν Μάξγουελ
Μερικά από τα φερόμενα θύματα του Jeffrey Epstein, συμπεριλαμβανομένης της Virginia Roberts Giuffre
Το Βιετνάμ στο «μάτι» του τυφώνα Κατζίκι – Πάνω από 325.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σχεδόν 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή, δυο εθνικά αεροδρόμια του Βιετνάμ έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα λιμάνια
Τα κύματα πλησιάζουν την παραλία Cua Lo, ενώ ο τυφώνας Kajiki πλησιάζει στην επαρχία Nghe An
Συγκλονιστικές εικόνες από επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη - Έξι νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από βομβαρδισμό
Το Ισραήλ «πρέπει να ξέρει πως δεν θα εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας στη Γάζα, όποιες θυσίες κι αν χρειαστούν», ανέφερε ο Άμπντελ Καντέρ αλ Μουρτάντα, στέλεχος των Χούθι
Μια πυρόσφαιρα αναδύεται από το σημείο όπου σημειώθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Σαναά
Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ουκρανία θα πρέπει να μην ανήκει σε στρατιωτικό σχηματισμό και να μην έχει πυρηνικά – Οι όροι για μια συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με τη Γερμανία και την Τουρκία θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 10