Κόσμος

ΗΠΑ: Δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που απαγορεύει την οπλοφορία στους δημόσιους χώρους αποφάσισε δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Δευτεροβάθμιο ομοσπονδιακό δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή από τις αρχές του 2024 νόμου της πολιτείας της Καλιφόρνιας που απαγορεύει την οπλοφορία στους περισσότερους δημόσιους χώρους, θέτοντας σε αναστολή δικαστική απόφαση που έκρινε ότι το μέτρο παραβιάζει την 2η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικό.

Ο νόμος για την οπλοφορία, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τη 1η Ιανουαρίου και επικυρώθηκε τον Σεπτέμβριο από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, θεσπίσθηκε έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο 2022 που επέκτεινε σε εθνικό επίπεδο την ισχύ του δικαιώματος οπλοκατοχής κρίνοντας επί του αυστηρού καθεστώτος για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής της Νέας Υόρκης.

Η Καλιφόρνια, η οποία διαθέτει έναν από τους αυστηρότερους νόμους περί οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνεται στην ομάδα των αμερικανικών πολιτειών με παρόμοια αυστηρές νομοθεσίες και κινήθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναμόρφωση του νομοθετικού της πλαισίου για τα όπλα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο της πολιτείας της Καλιφόρνιας, οι πολίτες δεν μπορούν να φέρουν κρυμμένα όπλα σε 26 κατηγορίες «ευαίσθητων χώρων» όπως σε νοσοκομεία, παιδικές χαρές, ζωολογικούς κήπους και χώρους θρησκευτικής λατρείας ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια οπλοκατοχής.

Ο νόμος απαγορεύει επίσης στους πολίτες να φέρουν όπλα σε ιδιωτικούς εμπορικούς χώρους που είναι ανοικτοί στο κοινό, εκτός και αν ο ιδιοκτήτης του χώρου γνωστοποιεί με πινακίδα ότι επιτρέπεται στους κατόχους αδειών οπλοκατοχής να φέρουν όπλα στην ιδιοκτησία του.

Σε μία αντίστοιχη δικαστική διαδικασία για το ίδιο θέμα, δευτεροβάθμιο ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε στις 8 Δεκεμβρίου ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης μπορεί να απαγορεύσει στους κατόχους να φέρουν όπλα σε πολλούς «ευαίσθητους χώρους», όπως πάρκα, ζωολογικοί κήποι, μπαρ και θέατρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Μουσείο του Λούβρου: Αυτά είναι τα κοσμήματα που εκλάπησαν μετά τη θεαματική ληστεία – Σώθηκε το «καταραμένο» διαμάντι
Η λεία, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, περιλαμβάνει οκτώ εξαιρετικά κοσμήματα που αφηγούνται την ιστορία των βασιλισσών και αυτοκρατειρών της Γαλλίας, τα οποία κλάπηκαν μέσα σε μόλις 7 λεπτά από τη Γκαλερί Απόλλων
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας
Μουσείο του Λούβρου: Βίντεο από τη στιγμή που οι διαρρήκτες κλέβουν τα κοσμήματα στη Γκαλερί Απόλλων
Οι εικόνες δείχνουν έναν από τους διαρρήκτες τη στιγμή που κλέβει τα κοσμήματα στο Λούβρο - Η λίστα των κλεμμένων αντικειμένων αποκαλύφθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού
Στιγμιότυπο από το βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στο Λούβρο, όταν ο ληστής κλέβει τα κοσμήματα