Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Εκτός φυλακής οι άνδρες που παρίσταναν ομοσπονδιακούς πράκτορες – Αναζητούνται τα κίνητρα

ΗΠΑ: Εκτός φυλακής οι άνδρες που παρίσταναν ομοσπονδιακούς πράκτορες – Αναζητούνται τα κίνητρα
Reuters

Δεν οδηγούνται τελικά στη φυλακή οι δύο άντρες που παρίσταναν τους ομοσπονδιακούς πράκτορες στις ΗΠΑ, καθώς ο δικαστής που εξέταζε την υπόθεση αρνήθηκε την πρόταση του εισαγγελέα για προφυλάκιση μέχρι τη δίκη.

Ο 40χρονος Αριάν Ταχερζαντέχ και το 35χρονος Χαϊντέρ Αλί συνελήφθησαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και κατηγορούνται ότι έδιναν δώρα οικονομικής αξίας χιλιάδων δολαρίων, όπως, συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων (iPhone) σε πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και ενός, που ήταν υπεύθυνος για την προστασία της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε κίνδυνος σχετικός με πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ” δήλωσε ο δικαστής Μάικλ Χάρβεϊ.

Ο Χάρβεϊ διέταξε τους δύο άντρες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέσω της παρακολούθησης με GPS και μαζί με τους γονείς τους, αλλά και να παραδώσουν τα διαβατήρια τους, όπως και να μείνουν μακριά από αεροδρόμια και πρεσβείες. Ο δικαστής συμφώνησε να κρατήσει την επίσημη ανακοίνωση της απόφασής του μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ώστε η κυβέρνηση να έχει τον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο για την κατάθεση έφεσης.

Ο δικαστής είπε ότι οι εισαγγελείς δεν απέδειξαν ότι οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εισχωρήσουν στις μυστικές υπηρεσίες με ειδεχθή κίνητρα, επισημαίνοντας ότι “διαφάνηκε θεαματικά” ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ότι μπορούν να παριστάνουν τους πράκτορες.

Ο Χάρβεϊ είπε επίσης, ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν βαρύνεται με ένα βίαιο έγκλημα και κανένας δεν αντιμετωπίζει μία σκληρή ποινή φυλάκισης στην περίπτωση που καταδικαστεί. Τα δεδομένα αυτά δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν απειλή για την κοινωνία. Ο δικαστής τόνισε ότι υπήρξαν “σημαντικά χειρότερες και πιο επικίνδυνες υποθέσεις πλαστοπροσωπίας” ενώπιον του δικαστηρίου στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, ο Χάρβεϊ είπε πως πιστεύει ότι οι εισαγγελείς έχουν αρκετές αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την καταδίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα των δυο ανδρών που υποδύονταν άνδρες της Homeland Security. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις