Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επαναπροσλήφθηκε ο αστυνομικός στην Ατλάντα που είχε σκοτώσει τον Αφροαμερικανό Ρέισαρντ Μπρουκς

ΗΠΑ: Επαναπροσλήφθηκε ο αστυνομικός στην Ατλάντα που είχε σκοτώσει τον Αφροαμερικανό Ρέισαρντ Μπρουκς
Φωτογραφία video grab

Αστυνομικός στην Ατλάντα των ΗΠΑ που αποπέμφθηκε από το σώμα αφού πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε έναν Αφροαμερικανό τον Ιούνιο του 2020, επαναπροσλήφθηκε καθώς κρίθηκε από το αρμόδιο εποπτικό όργανο ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την απόλυσή του. Εναντίον του αστυνομικού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία, επίθεση και άλλα εγκλήματα, δεν έχει οριστεί όμως ακόμη δικάσιμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου προς τις αρχές της πόλης της Ατλάντα, δεν τηρήθηκε η προσήκουσα διαδικασία όταν η δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς απέπεμψε τον Γκάρετ Ρόλφι. Ο αστυνομικός, όπως αναφέρουν οι εποπτικές αρχές, απομακρύνθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί ακρόαση για την υπόθεσή του και έτσι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει στις καταγγελίες που οδήγησαν στην απόλυσή του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκάρετ Ρόλφι πυροβόλησε τον 27χρονο Αφροαμερικανό Ρεϊσάρντ Μπρουκς πισώπλατα τον Ιούνιο έξω από ένα εστιατόριο Wendy’s. Εναντίον του λευκού αστυνομικού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία, επίθεση και άλλα εγκλήματα, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος.

Δείτε βίντεο από το περιστατικό:

Σε ανακοίνωσή της, η πόλη της Ατλάντα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αστυνομικός θα αναλάβει μόνο διοικητικά καθήκοντα.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Λανς Μπότομς υπερασπίστηκε την απόφασή της να αποπέμψει τον Γκάρετ Ρόλφι. “Με δεδομένη την ευαίσθητη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η πόλη μας και η χώρα μας πέρυσι το καλοκαίρι, η απόφαση να αποπέμψω αυτό τον αστυνομικό, αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπρουκς πισώπλατα, ήταν σωστή”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, που όξυνε την ένταση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Η αστυνομία εκλήθη στο εστιατόριο Wendy’s έπειτα από καταγγελία ότι ο Μπρουκς είχε αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητό του μεθυσμένος στη λωρίδα του drive through. Έπειτα από διαμάχη ο Μπρουκς άρπαξε το tazer ενός από τους αστυνομικούς, το χρησιμοποίησε εναντίον τους και στη συνέχεια έτρεξε μακριά, αγνοώντας τις εντολές τους να σταματήσει. Τον πυροβόλησαν δύο φορές πισώπλατα.

Το εποπτικό όργανο έκρινε ότι δεν δόθηκε στον Ρόλφι η ευκαιρία να απαντήσει στις καταγγελίες που οδήγησαν στην απόλυσή του.

Ο δικηγόρος του Λανς ΛοΡούσο επεσήμανε ότι ο πελάτης του είναι αθώος “και τώρα κέρδισε την ευκαιρία να εξηγήσει τι συνέβη”.

Ο Τζέραλντ Γκριγκς, αντιπρόεδρος του παραρτήματος στην Ατλάντα του NAACP, της μεγαλύτερης αμερικανικής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, σχολίασε ότι ο Ρόλφι δεν θα πρέπει να επιστρέψει σε καμία περίπτωση στους δρόμους. “Δεν του αξίζει να είναι αστυνομικός σε αυτή την πόλη ούτε σε οποιαδήποτε άλλη και θα διαμαρτυρηθούμε”, τόνισε.

Περίπου 30 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ατλάντα το βράδυ της Τετάρτης (5/5) με πολλούς να κρατούν πανό που έγραφαν “Σταματήστε τους φόνους της αστυνομίας”, “Δικαιοσύνη για τον Ρεϊσάρντ Μπρουκς” και “Φυλακίστε τώρα τους δολοφόνους αστυνομικούς”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις