Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ – Γκάμπι Πετίτο: Τι συμβαίνει με την υπόθεση της 22χρονης και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον στα social media

ΗΠΑ εξαφάνιση

Η εξαφάνιση και δολοφονία της 22χρονης blogger Γκάμπι Πετίτο έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε πολλές άλλες άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Η υπόθεση τροφοδοτείται συνεχώς με σχετικά ρεπορτάζ και αναρτήσεις στα social media, ενώ το ενδιαφέρον είναι πλέον στραμμένο στις εξελίξεις με τον 23χρονο αρραβωνιαστικό της άτυχης κοπέλας για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το FBI

Την περασμένη Τρίτη οι αμερικανικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα λείψανα που είχαν εντοπιστεί στο εθνικό πάρκο Grand Teton ανήκαν στην 22χρονη Γκάμπι Πετίτο και ανακοίνωσαν ότι ο θάνατος της θεωρείται πλέον ανθρωποκτονία. Μια είδηση που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και πολλοί χρήστες των social media σχολίασαν. 

Η τραγική ιστορία της 22χρονης Αμερικανίδας έμοιαζε κοινότυπη σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίζονται κάθε χρόνο. Ωστόσο έχει προκαλέσει την προσοχή της κοινής γνώμης. «Στην αρχή ενδιαφέρθηκα απλώς διότι ήταν μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Αναρωτιόμουν ‘γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν επέστρεψε;», εξηγεί η 28χρονη Πάρις Κάμπελ. Με το ψευδώνυμο “stopitparis” έχει αναρτήσει περίπου 30 βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok στο οποίο έχει 263.000 ακόλουθους. «Είναι πραγματικά μια κατάσταση με την οποία μπορεί να ταυτιστεί κανείς», προσθέτει.

Tο χρονικό της εξαφάνισης και το ένταλμα σύλληψης

Η 22χρονη Γκαμπριέλ Πετίτο είχε φύγει τον Ιούλιο μαζί με τον 23χρονο αρραβωνιαστικό της Μπράιαν Λόντρι, με τον οποίο θα έκαναν ένα road trip. Το ζευγάρι ξεκίνησε με ένα βανάκι από τη Νέα Υόρκη και υποτίθεται ότι σε διάρκεια τεσσάρων μηνών θα έκαναν 4 σταθμούς. Την 1η Σεπτεμβρίου όμως ο 23χρονος επέστρεψε μόνος του στο σπίτι τους στη Φλόριντα. Η οικογένεια της 22χρονης Γκαμπριέλ Πετίτο ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή της στις 11 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι δεν έχει νέα της από τα τέλη Αυγούστου.

Την περασμένη Τρίτη, το FBI επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα που είχαν εντοπιστεί στο εθνικό πάρκο Grand Teton ανήκαν στην 22χρονη Γκάμπι Πετίτο και ότι η άτυχη κοπέλα είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Οι Αρχές χαρακτήρισαν τον Μπράιαν Λάντρι, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται, ως «άτομο ενδιαφέροντος» και έκαναν έρευνες στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Ο 23χρονος αρραβωνιαστικός της, Μπράιαν Λόντρι, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 14 Σεπτεμβρίου και  είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις αρχές στην υπόθεση εξαφάνισης της αρραβωνιαστικιάς του πριν χαθούν τα ίχνη του.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον 23χρονο και αφορά παράνομη χρήση πιστωτικής κάρτας που ανήκε στην Γκάμπι Πετίτο. Ο Μπράιαν Λόντρι, όπως αναφέρει το ένταλμα, αναζητείται για «χρήση μη εξουσιοδοτημένης συσκευής πρόσβασης» που σχετίζεται με τις δραστηριότητές του μεταξύ 30 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου, μετά την ανθρωποκτονία της 22χρονης αρραβωνιαστικιάς του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανή η Γκάμπι Πετίτο ήταν η 27η Αυγούστου όταν ένα ζευγάρι την είδε σε εστιατόριο του Γουαϊόμινγκ. 

#GabbyPetito: 900 views μόνο στο TikTok

Το ζευγάρι μοιραζόταν συχνά στο Instagram και το YouTube στιγμιότυπα από το ταξίδι τους. Όσο αυτό κράτησε… Κατά τη διάρκεια του road trip, βλέπουμε το ζευγάρι στις αναρτήσεις του στα social media να χαμογελάει, να αγκαλιάζεται και να περπατά χέρι χέρι στην παραλία. Σύμφωνα με την 28χρονη Πάρις Κάμπελ, αυτή η «εξιδανικευμένη» εικόνα του ζευγαριού και η «τραγωδία» που ακολούθησε αύξησαν το ενδιαφέρον.

Η 28χρονη Πάρις Κάμπελ δηλώνει ότι ο λογαριασμός της απέκτησε περισσότερους από 100.000 ακόλουθους από τότε που άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση της 22χρονης Γκάμπι Πετίτο, την προηγούμενη εβδομάδα. Το hashtag “GabbyPetito” συγκέντρωνε χθες, Πέμπτη (23/9), περισσότερες από 900 εκατομμύρια θεάσεις στο TikTok.

Η Κάμπελ αφιερώνει καθημερινά πολλές ώρες στην παραγωγή των βίντεό της και δηλώνει ότι ένα σχόλιο που ανήρτησε ένας ξάδελφος της Πετίτο σε μια από τις αναρτήσεις της την ενθάρρυνε να συνεχίσει, της έδωσε κίνητρο: «Είχα την εντύπωση ότι έκανα αυτό που έπρεπε».

Τα social media λειτούργησαν ως Amber Alert

Χάρη στα πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν σχετικά με την υπόθεση κάποιοι χρήστες κατάφεραν να προσφέρουν στοιχεία στις αρχές για την εξιχνίασή της. Ένα ζευγάρι δήλωσε σε βίντεο στο YouTube ότι είδε το φορτηγάκι της Πετίτο και του Λόντρι στο εθνικό πάρκο Γκραντ Τέτον. Χάρη σε αυτούς η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το πτώμα του θύματος κοντά στο σημείο όπου είχαν δει το βαν.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν σαν το Amber Alert, αλλά πιο αποτελεσματικά», σχολιάζει ο Μάικλ Αλκαζάρ, συνταξιούχος επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και καθηγητής στο John Jay College of Criminal Justice. «Εκατομμύρια μάτια αναζητούν» τους αγνοούμενους, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να λυθούν οι υποθέσεις, προσθέτει.

Η «εύθραυστη, λευκή δεσποινίδα» που αγνοείται

Η υπόθεση της 22χρονης Γκάμπι Πετίτο άνοιξε στις ΗΠΑ μια μεγάλη συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αντίστοιχες υποθέσεις Αφροαμερικανίδων ή αυτόχθονων γυναικών. Πολλοί μάλιστα αποδίδουν το ενδιαφέρον κάλυψης του θέματος σε ένα μοτίβο γύρω από την κοινωνικοοικονομική προέλευση του θύματος, ενώ αναφέρονται και στο γεγονός ότι συχνά οι έγχρωμοι επωμίζονται τα φαινόμενα εγκληματικότητας. 

Οι εξαφανίσεις των νέων, λευκών γυναικών, κυρίως όσων είναι «σχετικά πλούσιες» και οι οποίες «αντιστοιχούν στα κριτήρια ομορφιάς», καλύπτονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με αυτές ατόμων που προέρχονται από μειονότητες, σύμφωνα με τον δικηγόρο και εγκληματολόγο Ζακ Σόμερς, ο οποίος πραγματοποιεί μελέτη για «το σύνδρομο της λευκής αγνοούμενης γυναίκας».

Το 50% των άρθρων που έχει μελετήσει αφορούν την εξαφάνιση μιας λευκής γυναίκας, οι οποίες αποτελούν μόνο το 30% των εξαφανίσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η Γκάμπι Πετίτο, που θεωρείται μια νεαρή και “εύθραυστη” γυναίκα, ταιριάζει στο αφήγημα της «δεσποινίδας σε κίνδυνο» που “έχει ανάγκη να σωθεί”, μια εικόνα “με έντονη παρουσία στην αμερικανική κουλτούρα”, εξηγεί ο δικηγόρος και εγκληματολόγος Ζακ Σόμερς. 

Ο 23χρονος και ο παράγοντας της εγκληματικότητας

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσοχή που έχει δοθεί στην υπόθεση της Πετίτο οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως οι πολλές πληροφορίες για τη ζωή της που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρέφουν τους περίεργους αλλά και το βίντεο από την κάμερα ενός αστυνομικού στον οποίο είχε απευθυνθεί η νεαρή γυναίκα τον Αύγουστο, στο οποίο φαίνεται να τσακώνεται με τον Λόντρι. Εξάλλου ο φίλος της με τη συμπεριφορά του προσέφερε στο κοινό «έναν φυσικό ύποπτο», σημειώνει ο Σόμερς.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κοινωνία «συνδέει περισσότερο τους έγχρωμους με την εγκληματικότητα και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρεται τόσο όταν εξαφανίζεται ένας μαύρος», προσθέτει ο δικηγόρος και εγκληματολόγος Ζακ Σόμερς.

«Μεταξύ των ανθρώπων που αποφασίζουν ποιος θα γίνει είδηση δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία», σχολιάζει και ο Μάρτιν Ρέινολτς του Maynard Institute for Journalism Education.

Γνωρίζοντας αυτή την προκατάληψη η Κάμπελ και άλλοι χρήστες του διαδικτύου αναρτούν πλέον μηνύματα για τον εντοπισμό και άλλων αγνοούμενων, όπως η νεαρή Ασιάτισσα Λόρεν Τσο ή ο Αφροαμερικανός Τζελάνι Ντέι.

Σε μια περίεργη σύμπτωση το πτώμα του Ντέι εντοπίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα από τις αρχές της πόλης ΛαΣαλ στο Ιλινόι, όμως τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα.

Το γεγονός ότι κάποιοι χρήστες του διαδικτύου φέρνουν στη δημοσιότητα πιο άγνωστες υποθέσεις «είναι πολύ καλό», εκτιμά ο Ρέινολντς. Όμως την πραγματική ευθύνη την έχουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι «θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι αντιμετωπίζουν με ίσους όρους» όλες τις υποθέσεις.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις