Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μεξικό και Καναδάς ζητούν εξαίρεση από τους δασμούς στον χάλυβα

Τραμπ

Ο Κένεθ Σμιθ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού στις συνομιλίες για τη NAFTA, υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά την επόμενη εβδομάδα.

“Προφανώς πιστεύουμε ότι μέσω της NAFTA και επειδή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από αυτού του είδους τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση” είπε ο Σμιθ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παραμένει ασαφές το αν οι δασμοί αυτοί (ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο) θα ισχύσουν και για τις δύο άλλες χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μετέχουν στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Πέρσι ο Καναδάς ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου (2,48 εκατομμύρια τόνους) στις ΗΠΑ, πολύ μπροστά από τη Ρωσία που κατείχε τη δεύτερη θέση με 625.000 τόνους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 570.000 τόνους.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καναδά ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο σε ό,τι αφορά την πιθανή εξαίρεσή της από τους δασμούς, ιδίως και μετά το σχόλιο που έκανε ο Τραμπ για τους εμπορικούς πολέμους νωρίτερα σήμερα. Η πηγή αυτή είπε ότι η Οτάβα εξετάζει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στις ΗΠΑ στην περίπτωση που στοχοθετηθεί.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα ανταπαντήσει στα μέτρα της Ουάσινγκτον, εάν χρειαστεί.

Εσωκομματικές αντιδράσεις για τον Τραμπ

Την ίδια ώρα Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής προειδοποιεί πως η απόφαση αυτή θα “σκοτώσει” τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς η πολιτική αυτή θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στον 18ο αιώνα, όταν κυριαρχούσε ο προστατευτισμός.

“Ποτέ δεν κερδίζεις στον εμπορικό πόλεμο. Και οι δύο πλευρές χάνουν” ανέφερε ο Σάσι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. “Ο τρελός προστατευτισμός του 18ου αιώνα θα αυξήσει τις τιμές για τις αμερικανικές οικογένειες και θα οδηγήσει σε αντίποινα από τις άλλες χώρες. Μη γελιέστε: αν ο πρόεδρος προχωρήσει σ’ αυτό, θα σκοτώσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας. Γιατί αυτό κάνει τελικά κάθε εμπορικός πόλεμος”, πρόσθεσε ο γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα.

Αλλά και ο κυβερνήτης του Γουισκόνσιν, που είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος, κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφασή του τονίζοντας ότι οι δασμοί θα πλήξουν τους Αμερικανούς πολίτες.

“Αν ο πρόεδρος θέλει να προστατεύσει τις καλοπληρωμένες δουλειές που στηρίζουν τις οικογένειες στην Αμερική, ιδίως εδώ στο Γουισκόνσιν, θα πρέπει να ξανασκεφθεί τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τους δασμούς, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πολύ λεπτά φύλλα αλουμινίου” ανέφερε ο Σκοτ Γουόκερ σε μια ανακοίνωσή του.

“Μπορεί να εξετάσουμε ορισμένες εξαιρέσεις”

Από την μεριά της η Αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει πως καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί από τους τελωνειακούς δασμούς, ωστόσο θα εξεταστούν κατά περίπτωση ορισμένες εξαιρέσεις.

“Ο πρόεδρος (Τραμπ) δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις” είπε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια “διαδικασία εξαίρεσης” για ορισμένες περιπτώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις