Κόσμος

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί στη Φλόριντα

Ανοίγει και πάλι η συζήτηση στις ΗΠΑ για την άμβλωση, καθώς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στη Φλόριντα κατέθεσαν σήμερα (7.3.2023) νομοσχέδια με τα οποία θα απαγορευτούν σχεδόν όλες μετά την 6η εβδομάδα της κύησης, κάτι που θα περιορίσει δραστικά την πρόσβαση στις γυναίκες του αμερικανικού νότου.

Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της έναρξης των εργασιών της τοπικής Βουλής της Φλόριντα, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε αυτά, προβλέπονται εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, δεν αναφέρεται όμως ρητά ότι επιτρέπεται η άμβλωση εφόσον κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της εγκύου.

Άλλωστε, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, έχει εκφράσει την επιθυμία να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Το 2022 εγκρίθηκε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης, χωρίς καμία εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade, πέρσι το καλοκαίρι, πολλές γυναίκες από άλλες νοτιοανατολικές Πολιτείες πήγαιναν στη Φλόριντα για άμβλωση. Περισσότερες από 12 Πολιτείες έχουν απαγορεύσει σχεδόν πλήρως αυτές τις επεμβάσεις τους τελευταίους μήνες. 

Ήδη στο Τέξας 5 γυναίκες θα κάνουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της νομοθεσίας, επειδή γιατροί τους αρνήθηκαν την άμβλωση, παρά το γεγονός ότι η κύησή τους προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Ο ΝτεΣάντις στηρίζει «τη νομοθεσία υπέρ της ζωής»

Όταν ρωτήθηκε για τα νομοσχέδια, ο ΝτεΣάντις είπε σε δημοσιογράφους ότι στηρίζει «τη νομοθεσία υπέρ της ζωής» και χαρακτήρισε «λογικές» τις εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι Δημοκρατικοί και όσοι προασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση λένε ότι τα νέα νομοσχέδια ουσιαστικά απαγορεύουν εντελώς την άμβλωση αφού μέχρι την 6η εβδομάδα πολλές γυναίκες δεν έχουν καν αντιληφθεί ακόμη ότι είναι έγκυες.

«Όπως με όλες τις απαγορεύσεις της άμβλωσης, αυτός ο νόμος θα εμποδίσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και θα τους αφαιρέσει το δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους, τη ζωή τους, το μέλλον τους», είπε η Λόρα Γκούντχιου, η εκτελεστική διευθύντρια της Florida Alliance of Planned Parenthood Affiliates.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε επίσης ότι τα εν λόγω νομοσχέδια θα έχουν ως αποτέλεσμα «να εξαλείψουν το δικαίωμα μιας γυναίκας» να ορίζει το σώμα της. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σχολίασε ότι δεν θα επηρεαστούν μόνο τα 4 εκατομμύρια γυναικών της Φλόριντας αλλά και, εμμέσως, 15 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε γειτονικές Πολιτείες όπου έχει ήδη απαγορευτεί η άμβλωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι