Τρίτη, 21 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τερμάτισε τους περιορισμούς στις πτήσεις και προς την Κούβα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τερμάτισε τους περιορισμούς στις πτήσεις και προς την Κούβα

Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ήρε χθες Τετάρτη περιορισμούς στις αεροπορικές συνδέσεις με την Κούβα, μέτρο που είχε αναγγελθεί τον Μάιο από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα επιτρέψει κυρίως σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εξυπηρετούν και άλλα αεροδρόμια της Κούβας, πέραν αυτού της πρωτεύουσας Αβάνας. Προβλέπεται επίσης να επιτραπούν ξανά κάποια ομαδικά ταξίδια.

Τη 16η Μαΐου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανήγγειλε την προσεχή άρση σειράς περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Κούβας, κάνοντας λόγο για «πρακτικές αποφάσεις προορισμένες να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση» στην Κούβα και να προσφερθούν «οικονομικές ευκαιρίες» στους Κουβανούς.

Πέραν των αεροπορικών συνδέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει σε ισχύ πρόγραμμα το οποίο είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και διευκόλυνε τις διαδικασίες μετανάστευσης μελών της ίδιας οικογένειας. Επίσης υπόσχεται να αυξήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στην Αβάνα.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον αναμένεται να καταργήσει το πλαφόν των 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο και ανά αποστολέα/δικαιούχο που εφάρμοζε ως τώρα στις μεταφορές χρημάτων προς την Κούβα, ενώ θα επιτρέπει στο εξής την αποστολή χρημάτων και μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Το πλαφόν αυτό είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο ομοβροντίας μέτρων σε βάρος της Αβάνας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι ανακοινώσεις της 16ης Μαΐου αντιμετωπίστηκαν με συγκρατημένη ικανοποίηση από την κουβανική κυβέρνηση, που είδε «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και με «πολύ περιορισμένη εμβέλεια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις