Κόσμος

ΗΠΑ: «Προσωρινή» η μετεγκατάσταση Παλαιστινίων διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος – «Μοναδική προσφορά» ανοικοδόμησης της Γάζας λέει ο Ρούμπιο

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να στείλει στρατιώτες στη Γάζα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου Κάρολαϊν Λέβιτ

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε σήμερα (05.02.2025) ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει δεσμευτεί» προς το παρόν να στείλει στρατιώτες στη Γάζα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να αναπτύξει στρατιώτες επί του πεδίου στη Γάζα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου Κάρολαϊν Λέβιτ. Καθώς ένας δημοσιογράφος την πίεζε για περισσότερες διευκρινίσεις στο θέμα αυτό, πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο προς το παρόν».

Η Λέβιτ πρόσθεσε ότι ο Τραμπ πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της Γάζας «για να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση και διαβεβαίωσε ότι η μετεγκατάσταση «όσων βρίσκονται εκεί» θα είναι «προσωρινή».

Σύμφωνα με τη Λέβιτ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ενήμερος εκ των προτέρων για τις δηλώσεις που θα έκανε ο Τραμπ.

«Μοναδική προσφορά»

Από τη Γουατεμάλα, όπου συνεχίζει την περιοδεία του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μια «μοναδική προσφορά» να παρέμβουν και να καθαρίσουν τα συντρίμμια στη Γάζα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να ζήσει κάπου αλλού όσο διαρκεί η ανοικοδόμηση.

Υπογράμμισε ότι αυτή η προσφορά δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εχθρική κίνηση αλλά οι λεπτομέρειές της θα χρειαστεί να συζητηθούν.

Αυτό που πρόσφερε ο Τραμπ για τη Γάζα είναι η προθυμία των ΗΠΑ να αναλάβουν την ευθύνη για την ανοικοδόμηση αυτής της περιοχής, πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ επιστρατεύει χιλιάδες εφέδρους καθώς σχεδιάζει κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας
Η πληροφορία για τη στρατολογία εφέδρων έρχεται στο φως ώρες αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με όμηρο, με επιδέσμους στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι
Λίβανος
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 12
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1