Κόσμος

ΗΠΑ: Στην «αντεπίθεση» το TikTok – «Αντισυνταγματικός ο νόμος που υποχρεώνει την ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή»

Άγνωστη η «τύχη» του TikTok μετά την ψήφιση του νόμου στις ΗΠΑ που θέλει την κινέζικη μητρική εταιρεία ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025.

Το TikTok προσπάθησε χθες Δευτέρα (16.09.2024) να πείσει το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ πως ο συγκεκριμένος νόμος που είναι αντισυνταγματικός.

Η πλατφόρμα έχει «φτάσει» ως το Κογκρέσο καθώς κατηγορείται πως επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να συγκεντρώνουν δεδομένων Αμερικάνων χρηστών.

Το νομοσχέδιο που στράφηκε κατά η γνωστή πλατφόρμα, επικυρώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στην περίπτωση που η εταιρεία δεν πουλήσει την εφαρμογή, αυτή τότε θα απαγορευτεί στις Πολιτείες.

Η ByteDance με τη σειρά της δηλώνει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει την εφαρμογή και ζητά από τη δικαιοσύνη να επανεξετάσει την υπόθεση.

«Αυτός ο νόμος είναι χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις του θα είναι συγκλονιστικές», είπε στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος του TikTok, Άντριου Πίνκους.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο στοχοθέτησε ξεκάθαρα έναν αμερικανικό οργανισμό απαγορεύοντάς του τον λόγο και τον λόγο 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», πρόσθεσε.

Αν και το συγκεκριμένο επιχείρημα ήταν πολύ δυνατό, δεν φαίνεται να έπεισε τους τρεις δικαστές του δικαστηρίου της Κολούμπια οι οποίοι τόνισαν πως το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας ανήκε σε Κινέζο μέτοχο.

Κρατώντας τις «ισορροπίες» οι δικαστές ρώτησαν και τον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ντάνιελ Τένι, σχετικά με το ενδεχόμενο η απαγόρευση της πλατφόρμας να παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, που προστατεύει το δικαίωμα στην έκφραση.

Ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε πως το TikTok ελέγχεται από μία κινέζικη εταιρεία, για την οποία δεν μπορεί να ισχύσει η προστασία του δικαιώματος στην έκφραση, όπως αυτή ορίζεται από το αμερικανικό δίκαιο.

«Το γεγονός πως η πλατφόρμα ανήκει σε κινεζική εταιρεία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω της πρόσβασης που έχει αυτή σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων Αμερικανών», είπε.

Σε άλλο σημείο ο Τένι τόνισε πως η Κίνα μπορεί να χειραγωγεί κρυφά τους Αμερικανούς μέσω των πληροφοριών που καταναλώνουν μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής.

«Το Σύνταγμα είναι με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νόμος θα προκαλέσει το κλείσιμο του TikTok ως τις 19 Ιανουαρίου 2025», αναφέρει στην προσφυγή της το TikTok.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε πως ο νόμος αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και όχι ελευθερίας έκφρασης.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ByteDance ενδέχεται να συμμορφώνεται – και συμμορφώνεται ήδη— στα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης να της παρέχει στοιχεία για τους Αμερικανούς χρήστες αλλά το TikTok αρνείται τις κατηγορίες αυτές.tiktok hpa r

Πολιτικό ζήτημα το TikTok

Αν και το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υπέρ της απαγόρευσης του TikTok, το 2021 άλλαξε γνώμη.

«Όλοι όσοι θέλουν να σώσουν το TikTok στην Αμερική, να ψηφίσουν Τραμπ», δήλωσε σε βίντεο που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αντίπαλος του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, έχει κανονικά λογαριασμό στο TikTok και το χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τους νέους ψηφοφόρους της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο