Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ – Βρετανία: Καθυστερεί η κατάργηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

ΗΠΑ – Βρετανία: Καθυστερεί η κατάργηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ καθυστερούν την επίτευξη μιας συμφωνίας για ακύρωση των δασμών της περιόδου Τραμπ στο βρετανικό χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit, που θα επηρεάσουν την πορεία της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Σε ένα σχετικό έγγραφο τους οι «Financial Times» αναφέρεται πως αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για τη χαλάρωση των δασμών στα μέταλλα δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε τις αμερικανικές ανησυχίες για τις βρετανικές απειλές επίκλησης του Άρθρου 16, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το Άρθρο 16 προβλέπει την ενεργοποίηση μιας έκτακτης διαδικασίας που επιτρέπει στη Βρετανία ή στην ΕΕ να επιζητήσουν την αναστολή της εφαρμογής τμημάτων της συμφωνίας για το Brexit που εισήγαγαν μερικούς ελέγχους στη διακίνηση αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία στην περίπτωση που οδηγούν σε διαρκείς δυσκολίες.

Η κυβέρνηση του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ εισήγαγε δασμούς 25% και 10% για τις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαλώντας την εφαρμογή αντιποίνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις μοτοσυκλέτες, στο ουίσκι και στον καπνό.

Η Βρετανία ενέταξε τους δασμούς αυτούς στο νέο ανεξάρτητο σύστημα δασμών, όταν ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στα τέλη του 2020, αλλά τώρα επανεξετάζει τη λίστα των προϊόντων για να βοηθήσει την προστασία ειδικών συμφερόντων της.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο για το λόγο της καθυστέρησης.

«Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο»

Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε: «Δεν βλέπουμε κάποια σχέση μεταξύ αυτού του ειδικού θέματος και του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συμβαίνει επειδή σημαντικές αλλαγές είναι αναγκαίες στο Πρωτόκολλο, προκειμένου να προστατέψει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για το Μπέλφαστ, αλλά και τη θέση της Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει συνομιλίες με την Εμπορική Εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο για το ζήτημα αυτό, με τη Βρετανία να παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάργησης των δασμών.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι μία διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας για το Brexit του 2020, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία τερμάτισε αποτελεσματικά την βία τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επεσήμανε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μία συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, στην περίπτωση απενεργοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις