Κόσμος

Ιράν: “Ευρωπαίοι έχετε διορία 60 μέρες για να αποφασίσετε για την πυρηνική συμφωνία

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να δώσουν «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε σήμερα (13.05.2018) Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Οι Ευρωπαίοι έχουν διορία μεταξύ 45 και 60 ημερών προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν και την αντιστάθμιση των ζημιών που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ» δήλωσε ο Αμπάς Αρακτσί, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της επιτροπής Σεγιέντ Χουσεϊν Ναγκαβί Χοσεϊνί.

«Εάν οι Ευρωπαίοι δεν παράσχουν εγγυήσεις, θα εναπόκειται στην ηγεσία της χώρας να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μια τέτοια διορία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε σήμερα από το Πεκίνο μια μαραθώνια διπλωματική περιοδεία, με την ελπίδα να επιτύχει ένα «σαφές πλαίσιο για το μέλλον» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον, όμως ζητά από τους Ευρωπαίους «εγγυήσεις» προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Ο Ζαρίφ θα επισκεφθεί κατόπιν τη Μόσχα, έπειτα τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Η περιοδεία του Ζαρίφ ξεκίνησε ενώ οι πιο συντηρητικές φωνές της χώρας του επέκριναν τη στάση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους Ευρωπαίους, όπως είπε την περασμένη Τετάρτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock
Οι ΗΠΑ έπληξαν και ακινητοποίησαν δύο τάνκερ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ – Αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον δύο πετρελαιοφόρων με ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να καταπλεύσουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Μέση Ανατολή