Κόσμος

Ιράν: Η Τεχεράνη έκανε δοκιμαστική εκτόξευση διαστημικού πυραύλου με επιτυχία

Το Ιράν ολοκλήρωσε επιτυχώς μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους σε τροχιά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σε μια εξέλιξη που πιθανώς να κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της δυνητικής χρήσης του για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη αθετεί τους όρους ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που καλεί το Ιράν να μην ασκεί καμία δραστηριότητα σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους που είναι σχεδιασμένοι να έχουν την δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

“Το Διαστημικό Κέντρο Χομεϊνί ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Simorgh (Phoenix)”, ανέφερε η κρατική τηλεόραση. “Ο πύραυλος Simorgh έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δορυφόρους βάρους έως και 250 κιλών σε τροχιά 500 χλμ”, τόνισε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, σημειώνοντας πως οι “κακόβουλες δραστηριότητες” της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή έχουν υπονομεύσει κάθε “θετική συνεισφορά” της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το διαστημικό πρόγραμμά του είναι ειρηνικό αλλά δυτικοί εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποτελεί ένα πρόσχημα για ανάπτυξη τεχνολογιών πυραυλικών συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS