Κόσμος

Το Ισραήλ χτύπησε το αρχηγείο της πολιτοφυλακής Basij στην Τεχεράνη, τις φυλακές Εvin και δρόμους γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό

Οι Ισραηλινοί έπληξαν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στην πρωτεύουσα του Ιράν και φυλακές στις οποίες κρατούνται αντίπαλοι του καθεστώτος

Το αρχηγείο της διαβόητης πολιτοφυλακής Μπασίτζ (Basij) και άλλες εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι χτύπησε το Ισραήλ το μεσημέρι της Δευτέρας (23.6.25) και ενώ συνεχίζεται για 11η ημέρα ο πόλεμος με το Ιράν.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, στο στόχαστρο των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών τέθηκε το αρχηγείο της πολιτοφυλακής Basij.

«Οι IDF πλήττουν αυτή τη στιγμή με πρωτοφανή δύναμη στόχους του καθεστώτος και κυβερνητικά όργανα καταστολής στην καρδιά της Τεχεράνης, όπως το αρχηγείο των Basij, τη φυλακή Evin για πολιτικούς κρατούμενους και αντιπάλους του καθεστώτος, το ρολόι “Καταστροφή του Ισραήλ” στην πλατεία Παλαιστίνης, το αρχηγείο εσωτερικής ασφάλειας των Φρουρών της Επανάστασης και άλλους στόχους του καθεστώτος», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ.

Το ρολόι «Καταστροφή του Ισραήλ» υπάρχει στην ιρανική πρωτεύουσα από το 2017 και καταγράφει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον αφανισμό του Ισραήλ το 2040.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χτυπήθηκαν, για μια ακόμα φορά, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, ενώ υπήρξε ισραηλινό πλήγμα κοντά στο κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου στο Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά, χτυπήθηκε ο δρόμος που οδηγεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, οι οποίες, ως γνωστόν, βομβαρδίστηκαν και από τα αμερικανικά αεροσκάφη τη νύχτα του Σαββάτου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Midnight Hammer».

 

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη στο καθεστώς της Τεχεράνης ιρανική ιστοσελίδα «Iran International» από τη νέα ισραηλινή επίθεση χτυπήθηκε και η φυλακή Evin, όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και άλλοι που έχουν διωχθεί από τις αρχές του Ιράν.

 

 

Σύννεφα πυκνού καπνού υψώθηκαν σε πολλά σημεία της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έγιναν λίγη ώρα αφότου το Ιράν εξαπέλυσε νέο κύμα βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του οποίου χτυπήθηκε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ασντόντ.

Αντιδράσεις για την ισραηλινή επίθεση

Το ισραηλινό πλήγμα στην διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης είναι «τελείως ανεύθυνο» και «θέτει σε κίνδυνο θανάτου τους δικούς μας», δήλωσε στο AFP η Νοεμί Κολέρ, αδελφή της Σεσίλ Κολέρ που βρίσκεται εκεί φυλακισμένη εδώ και τρία χρόνια μαζί με τον σύντροφό της Ζακ Παρί.

Κατηγορούνται από τις ιρανικές αρχές για «κατασκοπεία» και θεωρούνται «όμηροι του ιρανικού κράτους» από τις γαλλικές αρχές.

«Δεν έχουμε κανένα νέο, δεν ξέρουμε αν είναι ακόμη ζωντανοί, είμαστε πανικόβλητοι», δήλωσε η Νοεμί Κολέρ καλώντας τις γαλλικές αρχές «να καταδικάσουν τα εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά πλήγματα» και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των γάλλων κρατουμένων.

 

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι η φυλακή Εβίν επλήγη από ισραηλινές επιδρομές κατά τις οποίες προκλήθηκαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα της φυλακής. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έπληξε την φυλακή της Τεχεράνης όπου κρατούνται αντιφρονούντες και αντικαθεστωτικοί

«Είναι πραγματικά το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό το χτύπημα είναι τελείως ανεύθυνο. Η Σεσίλ και ο Ζακ και όλοι οι κρατούμενοι διατρέχουν κίνδυνο θανάτου, επανέλαβε η Νοεμί Κολέρ λέγοντας ότι ανησυχεί για το «χάος», τις «ταραχές» που μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει στην φυλακή.

Η δικηγόρος της οικογένειας Κολέρ κατήγγειλε μία «παράνομη επίθεση».

«Ο κίνδυνος εξέγερσης, γενικευμένης σύγχυσης και αντιποίνων εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας κατά των εξεγερμένων κρατουμένων δημιουργεί φόβους για αιματοχυσία. Παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές», είπε η Νοεμί Κολέρ.

 

Η ιστοσελίδα Mizan Online έγραψε ότι τα κτίρια της Εβίν παραμένουν «υπό έλεγχο» μετά την ισραηλινή επίθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκαν να καταθέσουν στο Κογκρέσο για την υπόθεση Επστάιν
«Κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει πότε έχει δει ή έχει υποφέρει αρκετά και είναι έτοιμος να αγωνιστεί για αυτή τη χώρα, τις αρχές της και τον λαό της, ανεξάρτητα από τις συνέπειες», έγραψαν οι Κλίντον σε μια μακρά επιστολή την οποία δημοσίευσαν οι New York Times
Ο Μπιλ Κλίντον εμφανίζεται σε αρχεία του Τζέφρι Επστάιν
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της, επιδεινώνεται η κατάσταση υγείας της αδερφής της Ειρήνης
Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας θέλει να βρίσκεται στο πλευρό της μικρότερης αδερφής της, της 83χρονης πριγκίπισσας Ειρήνης - Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, στην Αθήνα, στον γάμο του ανιψιού της, Νικόλαου Ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη
H βασίλισσα Σοφία με την αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη
Ερφάν Σολτανί, ο 26χρονος διαδηλωτής στο Ιράν που θέλει να κρεμάσει ο Χαμενεΐ και θα περάσει μόλις 10 τελευταία λεπτά με την οικογένειά του
Καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς δίκη, χωρίς δικηγόρο και η εκτέλεσή του με απαγχονισμό έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026
Ο Ερφάν Σολτανί 5