Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ηρεμία σήμερα στο Κιργιστάν – Δεν παραιτείται ο ανατραπείς πρόεδρος

Απλοί πολίτες αφήνουν λίγα λουλούδια έξω από το προεδρικό μέγαρο εκεί όπου πέθανα περισσότεροι από 70 άνθρωποι. ΦΩΤΟ REUTERS
Απλοί πολίτες αφήνουν λίγα λουλούδια έξω από το προεδρικό μέγαρο εκεί όπου πέθανα περισσότεροι από 70 άνθρωποι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ηρεμία επικρατούσε σήμερα το πρωί στους δρόμους της Μπισκέκ, μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που ανάγκασαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Akipress.

 

Ο στρατός, κλιμάκια του υπουργείου Εσωτερικών και εθνοφρουροί, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση της τάξης στους δρόμους της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της προσωρινής κυβέρνησης.
 
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ταραξίες, οι οποίοι επιδίδονται σε λεηλασίες, απομακρύνθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Διήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα αρχής γενομένης από σήμερα.
 
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών, που ξεκίνησαν την Τρίτη, ενώ 1.500 τραυματίστηκαν.
 
Την ίδια ώρα, ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου με την- όπως την αποκάλεσε- “προσωρινή κυβέρνηση” που αντικατέστησε τη δική του.
 
Ωστόσο, ο Μπακίγεφ, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Μπισκέκ, επέμεινε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
 
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπακίγεφ δήλωσε ότι βρίσκεται στο νότιο Κιργιστάν, αλλά δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία.
 
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπακίγεφ είπε ότι δεν διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στα βίαια επεισόδια.
 
Η αντιπολίτευση, η οποία δηλώνει ότι έχει αναλάβει πλήρως την εξουσία υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Ουτουνμπάγεβα, δεν έχει απαντήσει επισήμως στην πρόταση του Μπακίγεφ για διάλογο.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε