Κόσμος

Ισπανία: Αύξηση στον κατώτατο μισθό – Έφτασε τα 1.125 ευρώ το μήνα

Σε μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα προχωρήσει η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η αριστερή κυβέρνηση της χώρας το βράδυ της Πέμπτης. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση του μισθού ύστερα από ημέρες διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων.

«Η αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα (περίπου 1,6%) θα εφαρμοστεί (αναδρομικά) από την 1η Σεπτεμβρίου 2021», ανακοίνωσαν το υπουργείο και τα συνδικάτα CCOO και UGT στην κοινή ανακοίνωσή τους. Η συμφωνία αυτή, που αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 1.125 ευρώ μηνιαίως μικτά για 12 μήνες, δεν έχει αντίθετα υπογραφεί από την εργοδοσία, η οποία υποστηρίζει πως μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη στην Ισπανία.

Αυτή η αύξηση των 15 ευρώ είχε αρχικά θεωρηθεί ανεπαρκής από τα συνδικάτα με φόντο την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως τελικά αποφάσισαν να τη δεχτούν, αφού συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι οι νέες αυξήσεις θα δοθούν το 2022 και το 2023 ώστε να τηρηθεί ο στόχος να φθάσει ο ελάχιστος μισθός στο 60% του μέσου μισθού μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του κοινοβουλίου το 2023.

Το 2019 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε ήδη αυξήσει τον ελάχιστο μισθό κατά 22%, στα 1.050 ευρώ μικτά. Την ανατίμηση αυτή είχε ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση κατά 5,5% τον Ιανουάριο 2020.

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, έχουν στόχο την αύξηση του ισπανικού κατώτατου μισθού – που ήταν μέχρι τότε πολύ χαμηλός – στο επίπεδο αυτού των ευρωπαίων γειτόνων της Ισπανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπροστά στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού
Μετά την κρίση του ευρώ, το Brexit και την πανδημία, η ΕΕ κλονίζεται εκ νέου από μια σειρά κρίσεων, την ώρα που οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε πολλά κράτη-μέλη
Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γαλλία
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ: «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
2
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
2
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ