Κόσμος

Ισπανία: Τελευταία ευκαιρία για σχηματισμό κυβέρνησης – Ο βασιλιάς κάλεσε τα κόμματα για διαβουλεύσεις

Ο βασιλιάς της Ισπανίας κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για νέες διαβουλεύσεις στις 25 και 26 Απριλίου, έπειτα από τις οποίες μπορεί να διεξαχθούν εκλογές, αν δεν βρεθεί κανένας υποψήφιος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Φίλιππος ΣΤ’ “κοινοποίησε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την απόφασή του να διεξαγάγει νέες διαβουλεύσεις, στις 25 και 26 Απριλίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλάτι.

Πρόκειται να διερευνηθεί αν “ο βασιλιάς μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης που θα διαθέτει την απαραίτητη υποστήριξη”, σύμφωνα με το παλάτι. Αν αυτό δεν συμβεί, ο μονάρχης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να “προχωρήσει στη διάλυση των δύο σωμάτων [του κοινοβουλίου] και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές”.

Έτσι, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς όλοι λένε ότι θέλουν να αποφύγουν νέες εκλογές αν και μοιάζουν να βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Από τότε, μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέληξε σε συμφωνία με τους φιλελεύθερους του κεντροδεξιού σχηματισμού Ciudadanos, η οποία όμως ήταν ανεπαρκής για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις αρχές Μαρτίου, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε ως υποψήφιος πρωθυπουργός στη βάση αυτή της συμφωνίας με τους Ciudadanos και το ριζοσπαστικό κόμμα Podemos ψήφισε κατά, όπως και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP). Η συμμαχία σοσιαλιστών και κεντρώων συγκέντρωσε μόλις 131 “ναι” έναντι 219 “όχι”.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπάθησε στη συνέχεια –χωρίς επιτυχία– να πείσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση “αλλαγής” υπό την ηγεσία του Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς ωστόσο να αποκηρύξει τη συμφωνία του με τους κεντρώους.

Αυτές οι τριμερείς συνομιλίες απέτυχαν σε λιγότερο από 24 ώρες, αναδεικνύοντας τις θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Podemos και στους Ciudadanos.

Σήμερα, ο Σάντσεθ επέμεινε, ωστόσο, ότι θα υπερασπιστεί “μέχρι το τελευταίο λεπτό και το τελευταίο δευτερόλεπτο” αυτό το σχέδιο συμμαχίας με τους Podemos και τους Ciudadanos.

Η άλλη λύση θα ήταν ένας τριμερής συνασπισμός PP-PSOE-Ciudadanos, όμως το σοσιαλιστικό κόμμα απορρίπτει κάθε συμμαχία με το άλλο παραδοσιακό μεγάλο κόμμα, το PP του Μαριάνο Ραχόι.

Η κυβέρνηση Ραχόι παραμένει αυτή τη στιγμή σε υπηρεσιακό ρόλο.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη εκτός αν υπάρξει συμφωνία-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, με τις 2 Μαΐου να είναι η τελευταία ημερομηνία για την εκλογή πρωθυπουργού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
10
Ο Τραμπ απειλεί τον Μασκ με απέλαση και περικοπή των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις του
ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα ανέφερε πως η Επιτροπή Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), επικεφαλής της οποίας ήταν για ένα τετράμηνο ο Μασκ, θα μπορούσε να περικόψει τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεών του
Ο Ντόναλντ Τραμπ 17