Κόσμος

Ισραήλ: Εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου και βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του, Λικούντ, με το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα Shas. Έτσι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται πλέον κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η δεξιά συμμαχία του Νετανιάχου επικράτησε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Αυτή ήταν η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και η χώρα βρισκόταν αυτό το διάστημα εν μέσω πολιτικής δίνης.

Η συμπόρευσή του εντολοδόχου πρωθυπουργού του Ισραήλ, όμως, με ακροδεξιά κόμματα έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

«Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης η οποία θα υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Χάρη στη συμφωνία με το Shas ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνει 64 έδρες σε σύνολο 120 που έχει το κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, αν και μένει να υπογραφεί το τελικό κείμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Βάσει της συμφωνίας ο επικεφαλής του Shas, Άριε Ντέρι, θα αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού και στο δεύτερο μισό της θητείας του θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντέρι θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη

Ο Άριε Ντέρι, ένας βετεράνος πολιτικός του Ισραήλ, καταδικάστηκε πέρυσι για φορολογική απάτη, αλλά δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης βάσει συμφωνίας την οποία είχε συνάψει με τις αρχές. Η Κνεσέτ θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία ώστε να μπορέσει να αναλάβει υπουργική θέση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν