Κόσμος

Ισραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τα περί συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ. 

Στις 6 θα συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο, στις 7 το συμβούλιο ασφαλείας και στις 8 το βράδυ θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ προκειμένου να εγκρίνουν την συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς. 

Νωρίτερα σε συνάντησή του με στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε: «Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα». Ο Νετανιάχου βρέθηκε σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 53 ατόμων, 40 παιδιών και 13 μητέρων ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της συμφωνημένης εκεχειρίας.

 

Όσοι πρόκειται να απελευθερωθούν αναμένεται να είναι παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες.

Haaretz: Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους και θα επιτρέψει την είσοδο 300 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μετέδωσε πληροφορίες σχετικά με όσα θα κάνει το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, επικαλούμενη στοιχεία από αμερικανικά ΜΜΕ και πηγές.

Πιο αναλυτικά, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους – κυρίως γυναίκες και παιδιά – ενώ θα επιτρέψει την είσοδο από την Αίγυπτο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Περαιτέρω πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός, εφόσον το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές αλλά και νέες απελευθερώσεις ομήρων με αναλογία 3:1, όπως τώρα δηλαδή.

Φυσικά, αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα στόματα καμία από αυτές τις πληροφορίες και όλοι αναμένουν τυχόν ανακοινώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 1