Κόσμος

Ιταλία: Δύουν τα «5 Αστέρια»; – Σε τροχιά σύγκρουσης Γκρίλο και Κόντε

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, έχει έλθει σε ανοικτή ρήξη με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Με τον άνθρωπο, δηλαδή, που έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία των «πεντάστερων» και να αυξήσει τα ποσοστά τους, στην πρόθεση ψήφου.

Ενώ όλοι περίμεναν, τις ημέρες αυτές, την επίσημη «στέψη» του Κόντε ως νέου πολιτικού αρχηγού του κινήματος, ο Μπέπε Γκρίλο θέλησε να συναντήσει βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων, για να υπογραμμίσει ότι τα σχέδια του Κόντε απέχουν από την δική του προσέγγιση και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την επικράτηση της «παραδοσιακής φόρμουλας των κομμάτων του περασμένου αιώνα».

Όπως υπογραμμίζει ο Τύπος, μάλιστα, ο Μπέπε Γκρίλο φέρεται χρησιμοποίησε αρκετά αθυρόστομες εκφράσεις, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ενώ ο Κόντε διεμήνυσε ότι δεν είναι αχυράνθρωπος κανενός.

Κατά συνέπεια, όπως όλα δείχνουν, η συμπόρευση του Τζουζέπε Κόντε με τους «πεντάστερους» μπορεί να ναυαγήσει πριν ακόμη ξεκινήσει.

click4more: Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι ενώνουν τα κόμματά τους

Τις ώρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες προσπάθειες διαμεσολάβησης, αλλά αν ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει ευρεία ελευθερία κινήσεων, είναι ουσιαστικά αδύνατον να δεχθεί να συνεχίσει την πολιτική αυτή εμπειρία.

Το κλίμα αυτό αβεβαιότητας, είναι πιθανό να ωθήσει τουλάχιστο είκοσι βουλευτές και γερουσιαστές να εγκαταλείψουν το Κίνημα, λόγω και του ότι θεωρούν πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, αν η ρήξη αυτή φτάσει στην τελευταία της πράξη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις επί των εσωτερικών ισορροπιών της κυβέρνησης Ντράγκι, και ποια στάση θα κρατήσει ο νυν υπουργός εξωτερικών και πρώην πολιτικός αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού
Δέκα νεκροί και 100 τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων μεγάρου της προεδρίας και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων, σε αντίποινα για επιθέσεις του «τρομοκρατικού καθεστώτος»
Συντρίμμια μετά από ισραηλινή επίθεση στη Σανάα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ: Πρόκειται για την πρώτη απόλυση διοικητή της Τράπεζας μετά από 111 χρόνια
Οι κατηγορίες για απάτη σχετικά με στεγαστικά δάνεια - Η απομάκρυνση της Λίζας Κουκ θα έδινε την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν πρόεδρο της επιλογής του
Η Λίζα Κουκ 1
Διεθνής κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα με τους 20 νεκρούς - «Τραγικό ατύχημα» τους χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου
5 δημοσιογράφοι ανάμεσα στους 20 νεκρούς- «Δεν είμαι ευχαριστημένος» λέει ο Τραμπ - Εξηγήσεις από το Ισραήλ απαιτεί η Ένωση Ξένου Τύπου και ο ΟΗΕ
Παλαιστίνιοι