Κόσμος

Ιταλία: Παραιτείται ο Ναπολιτάνο; Σιγή ιχθύος από επίσημα χείλη

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προτίθεται να παραιτηθεί του αξιώματός του πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ο Ναπολιτάνο, ογδόντα εννέα ετών, σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, φέρεται να έχει λάβει την απόφασή αυτή για λόγους υγείας . Η κεντροαριστερή αυτή εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν φέρεται διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί έως τώρα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν της το οποίο εκδόθηκε πριν λίγο, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου»

Στο σχετικό ανακοινωθέν ,παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά την επανεκλογή του από το κοινοβούλιο της Ρώμης, στις 20 Απριλίου του 2013, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τα όρια – τα οποία ήταν και χρονικού χαρακτήρα- εντός των οποίων αποδεχόταν την δεύτερη αυτή θητεία».

«Ο Ναπολιτάνο ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο ο οποίος, για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Η δε πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι ευχήθηκε «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Η θερμή υποδοχή του Πούτιν στην Κίνα στέλνει σαφές μήνυμα στην Ευρώπη για την ασφάλειά της
Η στήριξη της Ρωσίας από Κίνα, Ινδία, Ιράν και Βόρεια Κορέα αποκαλύπτει μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη και φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με προκλήσεις στην ασφάλεια και τη στρατηγική της
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο ίδιο αμάξι στο Πεκίνο 2
Νέες εκκλήσεις οικογενειών για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ - Πίεση κατά Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι συγγενείς των αιχμαλώτων καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση και τους διεθνείς μεσολαβητές να αρπάξουν την ευκαιρία για την απελευθέρωσή τους
Διαδήλωση στο Ισραήλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων