Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιταλία: Χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις ζητά ο Κόντε από την ΕΕ

Ιταλία: Χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις ζητά ο Κόντε από την ΕΕ
photo Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για να μειώσει το χρέος της και να αυξήσει τις επενδύσεις της, σύμφωνα με τον Τζουζέπε Κόντε.

Αυτό υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός που στόχος του είναι η αναζωογόνηση των επενδύσεων στη χώρα, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προηγουμένως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει πως η Ρώμη επιδιώκει να πάρει από την ΕΕ ένα ειδικό καθεστώς για τη μη προνομιούχα νότια Ιταλία ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρέος», δήλωσε ο Κοντε στους δημοσιογράφους. «Όμως θέλουμε να το πράξουμε μέσω οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων», συμπλήρωσε προσθέτοντας πως η Ιταλία θα χρειαστεί «κάποιον χρόνο» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να επενδύσει στην πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη του φτωχού Νότου.

Στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες αφού ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ο Κόντε επανέλαβε τις εκκλήσεις για χαλαρή ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κόντε είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook πως, «όσον αφορά το Μετσοτζόρνο», τις μη προνομιούχες περιφέρειες του ιταλικού Νότου, «οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε από την Ευρώπη την αναγνώριση ενός ειδικού καθεστώτος ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε έκτακτα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις