Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταγγέλλουν τον Μπερλουσκόνι για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων

Η προσφυγή στις κάλπες φαντάζει όλο και πιο πιθανή, για αυτό και το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία «χτυπάει» κόκκινο.

Σε αυτό συνέβαλλε ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, που μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, κατηγόρησε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι «συνέχισε να προσπαθεί να με προσεγγίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα προχωρεί σε αγοραπωλησία ψήφων».

Ο Καζίνι αναφέρεται, κυρίως, σε συνεντεύξεις μελών του κόμματός του, εκλεγμένων στη Σικελία, που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το Udc και να στηρίξουν την κυβέρνηση του καβαλιέρε. Την προσεχή εβδομάδα, στις 28 του μήνα συγκεκριμένα, ο Μπερλουσκόνι θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν την πάρει, έχει δηλώσει πως θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Καζίνι, όμως, εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, που σημαίνει 316 ψήφους, χωρίς τη στήριξη εκείνων που πρόσκεινται στον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι, πρώην σύμμαχο του Μπερλουσκόνι.

Οι «αντάρτες» που πρόσκεινται στον Φίνι και έχουν συγκροτήσει τις αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες «Μέλλον και Ελευθερία» έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον καβαλιέρε, υπό τον όρο, όμως, να πάρουν μέρος στον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, οι στενοί συνεργάτες του μεγιστάνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ανένταχτους βουλευτές, μέλη τοπικών κομμάτων και στελέχη του κεντρώου Udc, για να τους πείσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της 28ης Σεπτεμβρίου. Στόχος τους, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη 20, τουλάχιστον, νέων βουλευτών, ώστε να μην είναι καθοριστική η αρωγή του Φίνι και των συνεργατών του.

«Η καμπάνια απόκτησης νέων βουλευτών, που ξεκίνησε ο Μπερλουσκόνι, είναι καταδικασμένη να αποτύχει», διεμήνυσε, πάντως, ο Ιταλο Μποκίνο, από τους κύριους συμβούλους του Φίνι. Την ίδια ώρα, ένταση επικρατεί στη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο ιδρυτής του κεντροαριστερού κόμματος και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από 75 βουλευτές, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ξεπερασθούν οι βαθιές δυσκολίες του κόμματος, με ένα νέο σχέδιο που να χαρακτηρίζεται από ανανέωση και μεταρρύθμιση». Ο Βελτρόνι αναφέρει, επίσης, ότι «σε μια φάση τεράστιων προβλημάτων της κυβέρνησης, το Δημοκρατικό Κόμμα, στα γκάλοπ, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 24% των προθέσεων ψήφου».

Η επιστολή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γραμματέα των Δημοκρατικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που πρόσκειται στον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. «Πρόκειται για πρωτοβουλία άτοπη, σε ό,τι αφορά το χρόνο, τον τρόπο και τον τόνο που επελέγη», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Η Κεντροαριστερά πρέπει να λύσει δύο κύρια θέματα, λαμβάνοντας, σχετικά σύντομα, συγκεκριμένες αποφάσεις: το αν θα διεξαχθούν εκλογές με ανοικτή διαδικασία για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των προοδευτικών και ποια κόμματα θα απαρτίζουν τη σχετική εκλογική συμμαχία. Αν θα προτιμηθεί, δηλαδή, η συνεργασία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, και ενδεχομένως, τη νέα δύναμη του Φίνι ή μια συμπόρευση με μέρος της παραδοσιακής Αριστεράς, τους πράσινους και το κόμμα Ιταλία των Αξιών, του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε