Κόσμος

Κίεβο και Μόσχα βλέπουν θετικές ενδείξεις για συμφωνία στις εξαγωγές σιτηρών – Θα μειωθούν οι τιμές διεθνώς

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, η Ουκρανία και η Ρωσία, βλέπουν θετικά σημάδια στις συνομιλίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης θάλασσας μετά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα χθες Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι τους.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα που θα συμβάλλει στην επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά το πέρας των συνομιλιών, αν και ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν λίγο πιο προσεκτικός.

Η Ουκρανία είναι «αναμφίβολα ένα βήμα πιο κοντά στο αποτέλεσμα» δήλωσε σήμερα στο Reuters o υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της χώρας Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

Υπήρξε πράγματι μια ουσιαστική συζήτηση στο θέμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Κατέστη δυνατόν να διατυπωθούν κάποια στοιχεία μια πιθανής συμφωνίας την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία, συζητούν τώρα στις πρωτεύουσες τους μέσω των στρατιωτικών τους υπηρεσιών» δήλωσε η Ζαχάροβα

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλεισθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εκτοξεύοντας στα ύψη τις διεθνείς τιμές του σιταριού και του ηλιέλαιου. Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο έχουν έκτοτε υποχωρήσει στα προ του πολέμου επίπεδα λόγω της νέας σοδειάς στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι τιμές σιταριού στη Γαλλία επίσης έπεσαν κατά 2% σήμερα, εν μέρει λόγω των συνομιλιών οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν μια ασφαλή θαλάσσια οδό μέσω της οποίας θα μεταφέρονται τα σιτηρά της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές και εν μέρει λόγω των βελτιωμένων προβλέψεων για τη νέα σοδειά.

Μια αρχική ημερομηνία για την επόμενη τετραμερή συνάντηση είναι η 20ή ή η 21η Ιουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση δεν είναι ακόμη σαφής.

Η όποια συμφωνία θα απαιτήσει την απομάκρυνση των ναρκών από τα λιμάνια που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και πολιτική βούληση, αν και η Μόσχα και το Κίεβο είναι μακριά ακόμη από μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η πληροφορία περί μιας τεχνικής απόφασης για τη δημιουργία στην Κωνσταντινούπολη ενός συντονιστικού κέντρου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, λογικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική απόφαση και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Μποχντάν Γιαρεμένκο, βουλευτής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνομιλίες για τα σιτηρά είναι προτεραιότητα του ρωσικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Εάν υπάρχει ανάγκη να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, θα το κάνει ο στρατός».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 1
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 1
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3