Κόσμος

Κίνα – Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα και η Ελβετία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί το πρώτο σύμφωνο του είδους αυτού που συνάπτει η Κίνα με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύμφωνο αυτό ακολουθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε τον Απρίλιο με την Ισλανδία, ενώ η Κίνα φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.
Ο Γκάο δήλωσε πως πρόκειται για μια “συνολική, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Θα επιτρέψει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, δήλωσε ο Γκάο.

Η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες, πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός.

Ο Σνάιντερ-Άμαν δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο “Νέα Κίνα”, ότι η συμφωνία θα “αναζωογονήσει” τους εμπορικούς δεσμούς και θα προσφέρει καλύτερη προστασία στις ελβετικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ” ο ελβετός υπουργός διευκρίνισε πως οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στα ελβετικά ρολόγια που εξάγονται στην Κίνα θα μειωθούν κατά 60% και “αυτό ήταν το μέγιστο που μπορούσαμε να ελπίζουμε”. Πρόσθεσε πως οι τελωνειακοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις μηχανές θα μειωθούν σταδιακά, ενώ η Ελβετία θα καταργήσει από την πλευρά της τους δασμούς στις εισαγωγές κινέζικων υφασμάτων και υποδημάτων.

Η υπογραφείσα συμφωνία είναι ένα ντοκουμέντο 1.100 σελίδων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο όμιλος PSA άνοιξε το τρίτο του εργοστάσιο στην Κίνα

Κρατούν 5 μέρες όμηρο το διευθυντή της βιομηχανίας που εργάζονται

Σοκ το κόψιμο καπνίσματος στο στρατό της Κίνας

Θανατηφόρα απόπειρα παρκαρίσματος στην Κίνα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν προσκαλεί δυτικούς πολέμιους της woke ατζέντας να μείνουν στη Ρωσία: Βίζα σε όσους «τιμούν τις παραδοσιακές ρωσικές ηθικές αξίες»
Το «Anti-Woke-Βίζα», όπως λέγεται ανεπίσημα το πρόγραμμα των θεωρήσεων βάσει κοινών αξιών, ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν την συντριβή του Air India - «Σταμάτησε η τροφοδοσία καυσίμων, πέφτουμε, βοήθεια»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά