Κόσμος

“Κόκκινος συναγερμός” στο Πεκίνο! Έκτακτα μέτρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το Πεκίνο κηρύχθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, και υιοθέτησε έκτακτα μέτρα! Αυτό διότι η αποπνικτική ατμόσφαιρα απειλεί την πρωτεύουσα της Κίνας, της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων στον κόσμο, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο συναγερμός αυτός –που κηρύσσεται ενώ η διάσκεψη για το κλίμα (COP21) στο Παρίσι μπαίνει στην τελικη ευθεία της– θα επιφέρει από αύριο το πρωί και μέχρι την Πέμπτη ορισμένους περιορισμούς για τους περίπου 21 εκατομμύρια κατοίκους του Πεκίνου, ανακοίνωσε το γραφείο περιβαλλοντικής προστασίας του Δήμου. Η βόρεια Κίνα ασφυκτιά τις τελευταίες ημέρες κάτω από μια πυκνή ομίχλη ρύπων, που η κυβέρνηση απέδωσε σήμερα στα “οχήματα με κινητήρα”, αλλά η οποία ενισχύεται επίσης από την αυξημένη κατανάλωση κάρβουνου εξαιτίας του χειμώνα.

Σε μια επιπλέον προσπάθεια, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την προσωρινή απόσυρση από την κυκλοφορία του 30% των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Θα επιβληθεί εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων –ανάλογα με το τελευταίο, μονό ή ζυγό ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας τους– σε όλα τα ιδιωτικά και επίσημα αυτοκίνητα, με εξαίρεση τα ηλεκτρικά

Σε αντιστάθμισμα, 200 επιπλέον λεωφορεία, “κατά προτεραιότητα ηλεκτρικά ή υβριδικά”, θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών του Πεκίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Beijing Daily.

Τα εργοτάξια που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια, ενώ θα σταματήσει και η λειτουργία των πιο ρυπογόνων εργοστασίων.

Τα σχολεία καλούνται εξάλλου να αναστείλουν τα μαθήματα, ένα μέτρο που “συνιστάται”, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Χθες το Πεκίνο είχε καλέσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν για τρεις ημέρες όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Το Πεκίνο είχε γνωρίσει πριν από μια εβδομάδα επίπεδα ρύπανσης ρεκόρ για τρεις διαδοχικές ημέρες, παρά το κλείσιμο χιλιάδων εργοστασίων.

Η μητρόπολη είχε πνιγεί σε μια πυκνή ασπριδερή ομίχλη με έντονη μυρωδιά κάρβουνου, που περιόριζε πάρα πολύ την ορατότητα.

Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έγιναν στο σύνολό τους θετικά δεκτά από τους κινέζους χρήστες του Ίντερνετ

Η πυκνότητα των σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρών (PM 2,5), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, είχε φθάσει τότε πάνω από 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με τα επίπεδα αναφοράς που μετρώνται από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο μόλις… 25 μικρογραμμαρίων για 24 ώρες.

Η συγκέντρωση αυτών των νοσογόνων μικροσωματιδίων έφθανε απόψε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα 224 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αλλά το επίπεδο αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν