Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Κορονοϊός: «Μήνυμα» στους Ευρωπαίους – «Παραγγείλτε το εμβόλιο»

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία έχει ανακοινώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορονοϊό, κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν γρήγορα τις παραγγελίες τους, γιατί η καθυστέρηση στις παραδόσεις θα κυμαίνεται «από 6 έως 9 μήνες».

«Η βοήθεια που χρειάζομαι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και την οποία δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα, είναι να κάνουν παραγγελίες», είπε ο Γάλλος επιχειρηματίας, ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Ο κορονοϊός και το εμβόλιο

«Χρειάζονται περίπου έξι με εννέα μήνες από τη στιγμή που θα λάβουμε μια παραγγελία μέχρι να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει πρώτα να αγοράσουμε τα υλικά, τα μηχανήματα, να προσλάβουμε συνεργάτες και να τους εκπαιδεύσουμε», εξήγησε. «Κάθε μέρα που περνάει χωρίς παραγγελίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι μία ημέρα καθυστέρησης της εισαγωγής του εμβολίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτού του πειραματικού εμβολίου «θα την ξέρουμε το φθινόπωρο, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη Φάση 3» της μελέτης, συνέχισε ο Μπανσέλ. «Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αν όλα πάνε καλά –και υπάρχουν 50 λόγοι για να έχουμε καθυστερήσεις– δεν είναι καθόλου απίθανο γύρω στον Οκτώβριο-Νοέμβριο» η εταιρεία να διαθέτει αρκετά δεδομένα ώστε να κρίνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να είναι σε θέση να καταθέσει τον φάκελο για την έγκρισή του στις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ η έγκριση μπορεί να δοθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί για έξι μήνες, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κατεπείγοντος.

«Θα είμαστε πλήρως σε θέση να εφοδιάσουμε την αμερικανική αγορά» ενώ η Ευρώπη θα προμηθευτεί το εμβόλιο από ένα εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελβετία, πρόσθεσε ο Μπανσέλ.

Πρόσφατα η Moderna ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον κολοσσό Lonza προκειμένου να παρασκευάζει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουρκικά και ισραηλινά μαχητικά απέφυγαν τελευταία στιγμή εμπλοκή πάνω από τη Δαμασκό την Παρασκευή
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας ισραηλινής επίθεσης στη Δαμασκό τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στην περιοχή
Τουρκικό F-16
Η Ρώμη προετοιμάζεται για το κονκλάβιο: Καρδινάλιοι «ροκ σταρ», φήμες, τιραμισού και καρμπονάρες πριν την εκλογή του νέου Πάπα
Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κουτσομπολεύουν σε καφέ και εστιατόρια υπό το άγρυπνο βλέμμα των δημοσιογράφων - Μερικοί εκμεταλλεύονται την παρουσία των ΜΜΕ
καρδινάλιος Fernando Natalio Chomali Garib
Σκληρό «μπραντεφέρ» Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ - «Δεν θα λάβει καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση»
Ξεκίνησε τις εκκλήσεις για δωρεές ο πρόεδρος του πανεπιστημίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει οι αρχές να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου στις διαδικασίες εγγραφών φοιτητών, πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά και προγράμματά του
Ντόναλντ Τραμπ