Κόσμος

Κορονοϊός – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: STOP στις πωλήσεις ζωντανών άγριων ζώων σε αγορές

Ο κορονοϊός μπορεί και να μεταδόθηκε από άγρια ζώα που πωλούνται ζωντανά σε αγορές. Με παρέμβασή του σήμερα, Τρίτη (13.04.2021) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να σταματήσει αυτή η εμπορική συναλλαγή.

Κι αυτό επειδή δεν έχει αποκλειστεί διόλου το ενδεχόμενο ο κορονοϊός καθώς και άλλες μολυσματικές ασθένειες να προέρχονται από την πώληση άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων.

«Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε κοινή του ανακοίνωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η μετάδοση του νέου κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του. Στην πρόσφατη έκθεσή τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν ότι η αγορά της Γουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019.

Κορονοϊός – Σχεδόν 3 εκατομμύρια νεκροί

Έκτοτε ο νέος κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πέρα από την αναστολή των πωλήσεων ζωντανών θηλαστικών, οι παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Παράλληλα ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων – ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραηλινή αποστολή στο Κάιρο για την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα
Το Ισραήλ επιχειρεί να κλείσει την υπόθεση του Ραν Γκβίλι, του τελευταίου ομήρου που παραμένει στη Γάζα, με στρατό και υπηρεσίες πληροφοριών να κινητοποιούνται για την επιστροφή της σορού του
Μέλη της Χαμάς παραδίδουν το πτώμα ισραηλινού ομήρου στον Ερυθρό Σταυρό
Ο Γερμανός πρόεδρος καλεί τους Βρετανούς να κλείσουν το κεφάλαιο του Brexit – «Don’t look back in anger», είπε, παραπέμποντας στους Oasis
Σε επίσημη επίσκεψη, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτρέπει το Λονδίνο να ανοικοδομήσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τον εμβληματικό στίχο «Don’t look back in anger» ενώπιον των βουλευτών
Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ
ΝΑΤΟ: «Η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη για για αύξηση υβριδικών επιθέσεων» λέει o ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης εκτιμά ότι νέα περιστατικά συνδυαστικών επιθέσεων είναι αναπόφευκτα, την ώρα που αρκετές πρόσφατες ενέργειες αποδίδονται στη Ρωσία
Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ Στρατηγός Αλέξους Γκρίνκεβιτς
Ισραήλ: Ο υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν νέος διοικητής της Μοσάντ με ιδεολογική «σφραγίδα» Νετανιάχου
Ο Ρόμαν Γκόφμαν θα είναι ο επόμενος διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών — Mια επιλογή που επιβεβαιώνει την ιδεολογική σφραγίδα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον τομέα της ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μελάνια Τραμπ: «Επτά παιδιά επαναπατρίστηκαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία – Στόχος μας η επανένωση οικογενειών»
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένα παιδιά έχουν επιστρέψει στις οικογένειες τους
Παιδιά στην Ουκρανία