Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορυφαίος επιδημιολόγος: Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Κορυφαίος επιδημιολόγος: Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος στην αντιμετώπιση της πανδημίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο λόγος για τον Ισραηλινό καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, ένα από τους κορυφαίους επιδημιολόγους του πλανήτη, Dorry Segev, ο οποίος μίλησε για την πανδημία, στο ευρωπαϊκό Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Web Summit, που έγινε στην Λισαβόνα όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ertnews.gr

«Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι αν όλοι φορούσαμε μάσκες και εμβολιαζόμασταν,  μέσα σε ένα μήνα θα είχε εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει και πριν έξι μήνες. Μπορεί να γίνει και σήμερα, μπορεί και σε τρεις μήνες. Αν το 100% των ανθρώπων τηρούσε αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο, όλα θα είχαν τελειώσει» είπε ο καθηγητής από το Ισραήλ.

Ο Dorry Segev μάλιστα, παρομοίασε τον κίνδυνο για τους άλλους από την επιλογή ορισμένων να μην φορέσουν μάσκα ή να μην εμβολιάζονται στο όνομα της «προσωπικής ελευθερίας», με αυτόν  από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Κάναμε ένα μεγάλο λάθος στην πανδημία. Πολιτικοποιήσαμε τη δημόσια υγεία. Μέσα από αμφιλεγόμενα μηνύματα και από την καλλιέργεια της έχθρας δημιουργήσαμε ένα πολύ εξαγριωμένο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πάει ενάντια στα μέτρα δημόσιας υγείας. Δεν ξέρω πώς το κάναμε αυτό, αλλά το κάναμε» είπε.

Και τόνισε: «Δεν ξέρουμε ποιος κινδυνεύει. Υπάρχουν εκατομμύρια ευάλωτοι άνθρωποι γύρω μας, όπως άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν πρόκειται για άρρωστους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι στο σπίτι, αλλά για άτομα με μια εντελώς φυσιολογική ζωή».

«Δεν είμαστε 100% ασφαλείς με το εμβόλιο, αλλά είμαστε πιο προστατευμένοι. Δεν είμαστε 100% ασφαλείς με τη μάσκα, αλλά είμαστε πιο προστατευμένοι. Τα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα, αλλά αποτελούν έναν καλό δείκτη ελέγχου της κατάστασης. Δεν θα είμαστε ποτέ 100% σίγουροι και πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις