Κόσμος

Κούρδοι της Συρίας κατά Ερντογάν: “Θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη”

Βαριές κατηγορίες κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της Ευρώπης, εξαπολύουν Κούρδοι ηγέτες της Συρίας που θα έχουν συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι.

“Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται την Παρασκευή (21.12.2018) στο Παρίσι”, είπε ο Ίσα, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι δύο Κούρδοι ηγέτες της Συρίας θα γίνουν “δεκτοί”, χωρίς να διευκρινίσει αν θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο ή με τον υπουργό Εξωτερικών.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο είναι το πολιτικό σκέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβο-κουρδικής συμμαχίας και αιχμή του δόρατος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που στηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Συρία – Ισλαμικό Κράτος: Ο ρόλος του Ερντογάν και ο Τραμπ

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Χάλεντ Ίσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταλάβει αυτήν την περιοχή (σ.σ. που ελέγχεται από τους Κούρδους) και θα θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά, κυρίως, την ασφάλεια στην Ευρώπη”, υποστήριξε ο Ίσα, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία “συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων”, σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά “διευκρινίσεις” από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Για το Παρίσι, υπάρχουν “μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν” στην “αιφνιδιαστική απόφαση” του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει “ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του”.

Μακρόν σε Τραμπ για τον πόλεμο στους τζιχαντιστές

“Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους” της αποχώρησης ώστε να καθοριστεί ποιο θα είναι το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού, τον οποίο διευθύνουν οι ΗΠΑ. “Θα εργαστούμε ώστε να μην είναι υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες” πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης (18.12.2018) στον Αμερικανό ομόλογό του, αφού πληροφορήθηκε από “επαφές στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας” ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Εξήγησε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι “η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ δεν έχει τελειώσει” και ότι “δεν πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρότητα” αλλά “να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους συμμάχους μας στο πεδίο της μάχης και γενικότερα για το συριακό ζήτημα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 3