Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Λευκορωσία: Η κρατούμενη πολιτικός Μαρία Καλέσνικοβα αρνήθηκε διάλογο με τον Λουκασένκο

Λευκορωσία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η Μαρία Καλένσικοβα, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, η οποία εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κρατουμένων στελεχών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Echo Moskvi (Ηχώ της Μόσχας) επικαλούμενος δηλώσεις του δικηγόρου της Αλεξάντρ Πιλτσένκο, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του πρώην υποψήφιου προέδρου της Λευκορωσίας Βίκτορ Μπαμπάρικο, ο οποίος είχε επικεφαλής του επιτελείου του την Καλέσνικοβα.

Σύμφωνα με τον Πίλτσενκο, την Παρασκευή επισκέφθηκαν την Καλέσνικοβα στη φυλακή — όπου κρατείται με την κατηγορία της υποκίνησης με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας — δύο εκπρόσωποι της λευκορωσικής κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο δεν συστήθηκαν. Η Καλέσνικοβα όπως είπε ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να συζητήσει με τις αρχές την στιγμή που όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είτε βρίσκονται στις φυλακές είτε έχουν εκδιωχθεί από την χώρα.

Click4more: Τιχανόφσκαγια: Παραίτηση Λουκασένκο ή θα αντιμετωπίσει το “Λαϊκό Τελεσίγραφο”

Η ίδια η Καλέσνικοβα δήλωσε ότι οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης «δεν συστήθηκαν» και ότι «φοβάται να πάει να συζητήσει με κάποιους αγνώστους».

Ο Πίλτσενκο είπε ότι στην συνάντηση των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης με τον Λουκασένκο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συμμετείχε και ο σύζυγός της Τιοχανόφσκαγια και πρώην υποψήφιος πρόεδρος για την Λευκορωσία, ο μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι.

Στην συνάντηση με τον Λουκασένκο, στην οποία όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Svoboda.org, συμμετείχαν 12 άτομα, ο Λευκορώσος πρόεδρος έδωσε την άδεια στον Τιχανόφσκι για πρώτη φορά από την σύλληψή του τον Μάιο να τηλεφωνήσει στην σύζυγό του.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων κι αυτά που αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγές: TASS, Svoboda.org.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις