Κόσμος

Λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητά η Αυστρία

Την άποψη πως καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να μην εκφυλιστεί, διατύπωσε σε η νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ενταξιακή προοπτική τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπάρχει το αργότερο από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν το έως τότε ομόσπονδο κρατίδιο της “Μακεδονίας”, θέλησε να λάβει αυτό το όνομα ως κυρίαρχο κράτος, και αυτό προκάλεσε μία διαμάχη, για την οποία “οι απ΄ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιους συναισθηματισμούς”.

“Τώρα, 26 χρόνια μετά, δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ στο ζήτημα, κάτι που μπλοκάρει κάποια οικονομική εξέλιξη. Ωστόσο θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι πολλοί καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει παρά ταύτα πρόοδος και να μην εκφυλιστεί”, τόνισε η Κάριν Κνάισλ.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, εκπρόσωπος του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή του στη Βιέννη, είχε χαιρετίσει “εξαιρετική” την πολιτική βούληση των δύο πλευρών, Αθήνας και Σκοπίων, να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο, όπως σημείωνε, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ.

Όπως τόνιζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, “η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Αυστρίας. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας”, το άλυτο ζήτημα του ονόματος στέκεται εμπόδιο στα περαιτέρω βήματα ενσωμάτωσης, γι αυτό χαιρετίζουμε εξαιρετικό το ό, τι τώρα υπάρχει η πολιτική βούληση στις δύο πλευρές, να επιλύσουν αυτό το υπάρχον, εδώ και καιρό, πρόβλημα”.

Στη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμιζόταν επιπλέον, πως το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στις δύο πλευρές “την αναγκαία συμβιβαστικότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να βρουν σύντομα μία εφικτή λύση και για τις δύο πλευρές”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λιβύη κατά της Ελλάδας για τα «οικόπεδα» ανοιχτά από την Κρήτη: «Παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Επικαλούμενο ανυπόστατες αξιώσεις που εδράζονται στο ανυπόγραφο και διεθνώς απομονωμένο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το ΥΠΕΞ της Λιβύης αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Χάρτης του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου
Γνώριζε γυναίκες σε dating app, τις νάρκωνε και τις βίαζε - Ισόβια στο «σεξουαλικό αρπακτικό» με το διδακτορικό και τα χλιδάτα ρούχα στη Βρετανία
Χρησιμοποιούσε κρυφές ή φορητές κάμερες για να καταγράψει τους βιασμούς - Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατούσε προσωπικά αντικείμενα από τα θύματά του ως ενθύμια
Ο Zhenhao Zou
1
Το Ιράν είχε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ – «Δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις το Ισραήλ»
Ο Τραμπ θέλει η Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει δηλώσει ότι το δικαίωμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι αδιαπραγμάτευτο
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ 1